Guerra oberta al sector de l’automoció amb la Fira d’Andorra la Vella com a rerefons

WeCamper té demandada l’AIVA per no permetre-li entrar a formar part del col·lectiu en una decisió que considera arbitrària i vulneradora de drets però i que li impedeix de fet participar al certamen de la capital

WeCamper, de la societat Etna, es dedica a la venda i lloguer d'autocaravanes.
WeCamper, de la societat Etna, es dedica a la venda i lloguer d'autocaravanes. WECAMPER

Arenes movedisses al tomb del sector de l’automoció, de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA). Etna Serveis, una societat que ven vehicles a través de diversos comerços, té demandada des de fa mesos l’AIVA. L’acusa d’infringir el dret fonamental d’associació i de vulnerar el dret a la competència en el mercat per abús de posició dominant. L’AIVA ha refusat en diverses ocasions que Etna Serveis pugui integrar-se a l’associació i, en conseqüència, que pugui participar a la Fira d’Andorra la Vella.

El cas ja fa mesos que cueja per la Batllia, i transcendeix ara que s’han de tramitar les sol·licituds per participar al certamen firal de la capital, que sol ser una cita comercial molt interessant. En altres edicions, la societat demandant, que opera entre altres a través dels comerços WeCamper i Seuwagen, ha sol·licitat el comú poder participar com a agent lliure a la fira, i la corporació ho ha denegat venint a al·legar que té un tracte en exclusiva amb l’AIVA. I si no és de l’AIVA… En el rerefons, una pugna entre les cases de representació oficial de marques de vehicles i un concessionari multimarca.

Però Etna Serveis no volia afiliar-se a l’AIVA com a Seuwagen sinó com a WeCamper, que ven autocaravanes. El requisit per entrar a formar part de l’associació, pas que va sol·licitar Etna el 2018, era que es fos el representant oficial d’una marca de vehicles. WeCamper hauria acreditat que distribueix les marques McLouis i Mobilvetta. La junta de l’AIVA va anar donant llargues sense respondre i quan ho va fer va ser per refusar la sol·licitud feta.

El cas ja fa mesos que cueja per la Batllia, i transcendeix ara que s’han de tramitar les sol·licituds per participar al certamen firal de la capital, que sol ser una cita comercial molt interessant, i atès que el comú de la capital també ha denegat la prèsencia per lliure de la demandant al·legant que té una mena de tracte en exclusiva amb l’AIVA

¿Per quin motiu? L’AIVA, segons consta en la tramitació de la demanda que està en fase de conclusions a la secció civil de la Batllia, va respondre que “la certificació acreditativa presentada de l’atorgament de la concessió de les marques McLouis i Mobilvetta no exposa, ni la qualitat en que la societat certificant emet dita certificació, ni sobre quina base contractual es subjectaria la concessió oficial esmentada a favor de vostès”. La resposta era dèbil, suposadament, però va servir per guanyar temps.

Exactament, i això queda acreditat a través d’un altre dels documents que obren en la causa, perquè l’AIVA tingués el marge suficient per poder promoure una modificació dels seus estatuts i deixar fora de l’objecte dels integrants del col·lectiu aquelles empreses que comercialitzin vehicles transformats, com seria el cas de les autocaravanes. Quan es va tornar a demanar sobre la sol·licitud d’afiliació, la motivació seria llavors que, és clar, WeCamper distribueix vehicles transformats. Tampoc no podia ser.

En fi, que Etna considera que se li està impedint afiliar-se per motius arbitraris o mancats de raonabilitat i, per tant, discriminatoris. I com que com aparentment acredita o manté el comú d’Andorra la Vella, el fet de no ser membre de l’AIVA de fet comporta no poder participar a la Fira de la capital, i justament si ser de l’AIVA té com a element interessant poder ser present al certamen firal que esdevé una bona oportunitat de negoci, Etna Serveis no només demanda l’AIVA. Li reclama també 25.000 euros en concepte de danys i perjudicis.

El malestar i la guerra oberta, per tant, està servida. Més encara a les portes d’una nova Fira d’Andorra la Vella o, almenys, a les portes dels tràmits per poder inscriure’s al certamen. La batussa arriba a tal nivell que amb la poca petita i ‘d’amagatotis’, ja fa temps que responsables de l’AIVA haurien advertit al comú que o Seuwagen o la resta. I això que Etna Serveis afirma que no té cap voluntat de comercialitzar turismes, que ell vol vendre autocaravanes. Les divergències, però, segur que van molt més enllà de la Fira. Molt més.

Comentaris

Trending