La gestora del controvertit fons Crediinvest cobrava més d’un milió d’euros al mes

Per molt que els dipòsits aconseguissin guanys, les enormes despeses i comissions que en gran part anaven a la butxaca de Crèdit Andorrà generaven pèrdues que només s’atribuïen als clients

La seu central de Crèdit Andorrà.
La seu central de Crèdit Andorrà.

La gestora del fons Crediinvest Sicav, vinculat a Crèdit Andorrà i que va comportar pèrdues notables a molts inversors, cobrava més d’un milió d’euros al mes per la seva feina de gestió. Així és recull en una àmplia demanda prèvia que té sobre la taula la secció civil de la Batllia. L’acció l’ha interposat un constructor jubilat que a causa d’inversions que ni tan sols va ordenar va acabar perdent diversos milions d’euros. Un de cada tres milions que havia invertit, aproximadament, es van fondre aparentment sense justificació.

Dit client de Crèdit Andorrà, que ja ho era abans de Caixabank, ha promogut una acció de diligències prèvies per tal que sigui l’autoritat judicial que requereixi un seguit de documentació a l’entitat bancària que aquesta, per ara, es nega a lliurar, i que segons el client permetrien més encara justificar el que ell considera que hi hauria hagut presumptament una gestió delictiva del fons. De fet, hi ha diversos inversors que estan al cas d’aquesta acció i que en funció del resultat podrien iniciar accions col·lectives, no ja civils, sinó per la via penal.

Pels mesos de gener a juny del 2018, les despeses de gestió del fons (‘management fees’) per sis mesos eren de 7.315.013,71 euros, “és a dir, podem afirmar que la gestora del fons cobrava més de 1.000.000 euros mensuals!!!”

En tot cas, l’extensa demanda prèvia, l’acció que sol·licita les diligències abans d’acabar formalitzant, d’entrada, la demanda civil per intentar aconseguir el rescabalament de les pèrdues que el peticionari atribueix a la indeguda actuació de la gestora o, com a mínim, a decisions que mai li van ser consultades i que tampoc va autoritzar (el seu mandat era estrictament conservador segons la documentació que figura en el document de diligències prèvies), deixa intuir unes despeses aparentment abusives que aplicava la gestora del fons.

I que feia que malgrat que el producte Crediinvest pogués tenir guanys, els costos se’l menjaven. I aquests costos només s’atribuïen als inversors. Mai a l’entitat bancària promotora del producte financer. A tall d’exemple, inclou la petició, i a partir de la informació publicada relativa a un dels fons, i pels mesos de gener a juny del 2018, les despeses de gestió del fons (‘management fees’) per sis mesos eren de 7.315.013,71 euros, “és a dir, podem afirmar que la gestora del fons cobrava més de 1.000.000 euros mensuals!!!”, indica la demanda. Igualment, les comissions pel banc de les pròpies compres i vendes realitzades (‘transactions fees’), “i que dit sigui de pas, en cap cas es justifiquen”, en el mateix període de sis mesos analitzat, van ser d’un import de 3.188.524,67 euros. Més de mig milió d’euros al mes.

Una imatge de la seu central de Crèdit Andorrà.

Relacionat

Els controvertits fons de Crediinvest Sicav posen Crèdit Andorrà contra les cordes

Segons la documentació inclosa a la demanda, les despeses cobrades per la gestora Crediinvest Sicav, (únicament per sis mesos) així com la gran quantitat d’operacions de compra venda realitzades, suposen que, inclús, tenint guanys el fons per un import de 7.499.632,21 euros, el cobrament de totes les despeses i comissions referenciades, que la demanda situa en un import de 13.732960,26 euros en el període analitzat, “converteixen el fons en deficitari,amb 6.233.328,05 en negatiu,tot i haver tingut guanys. Unes pèrdues que lògicament només s’imputen als clients”.

Comentaris (32)

Trending