Clam de la fiscalia per disposar de més eines legals contra la corrupció i la ciberdelinqüència

Alberca celebra disposar de més recursos humans però reclama més canvis estructurals i ampliar les ordenances penals encara a més supòsits

El fiscal general, Alfons Alberca, durant el seu parlament.
El fiscal general, Alfons Alberca, durant el seu parlament. Toni Solanelles

El fiscal general, Alfons Alberca, ha reclamat aquest migdia en una sala magna de la Seu de la Justícia plena de gom a gom més eines legals per combatre la corrupció, especialment la privada, que ha defensat que s’hauria de tipificar, i també la ciberdelinqüència. Alberca ha estat la primera autoritat en intervenir en l’acte d’Obertura de l’Any Judicial, que ha recuperat la plena normalitat després de la pandèmia i ha notat, també, el fet que s’està en època preelectoral.

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, han presidit l’acte, que té en el repàs de l’activitat criminal, en aquest cas del darrer any i mig, com a epicentre de tot plegat. Amb tot, i abans de procedir al repàs de les dades, Alberca ha agraït l’increment de recursos com a mínim assignats a la fiscalia i ha demanat, també, que es tipifiqui la corrupció privada atès que “és una exigència” internacional. En aquest sentit, el màxim responsable del ministeri públic ha reclamat “la ratificació o implementació del conveni de Mèrida”. Per poder ratificar l’esmentat conveni, calen canvis com, s’ha dit, tipificar la corrupció privada, penar els increments injustificats del patrimoni i establir la responsabilitat penal de les persones jurídiques.

Alfons Alberca també s’ha referit a la necessitat de reformar el Codi de procediment penal per tal de veure “com s’hi traslladen les noves tecnologies” i com es regulen les fases intermèdies i d’instrucció. Alhora ha demanat poder disposar d’una millor integració de la informació financera per tal que “pugui ser accessible en un temps més àgil i real”. Per al fiscal general, també seria necessària la reforma de la Llei de cooperació penal internacional per poder donar una millor resposta a la ciberdelinqüència.

IMG 8417
Els integrants de la fiscalia.

El màxim responsable del ministeri públic, que acaba el seu mandat a mitjan novembre i no té decidit què farà després, s’ha mostrat satisfet de l’increment dels recursos humans amb els quals s’ha dotat la fiscalia. Tot i amb això, i tot recordant els resultats que ha donat la modificació del Codi de procediment penal aprovada tot just al desembre, Alberca ha explicat que no és tot mitjans humans. “Si es vol que es millori cal una forma estructural diferent amb policia judicial adscrita directament a la Batllia instructora o a la fiscalia pels delictes més greus i socioeconòmica”.

Alfons Alberca ha tornat a demanar, per exemple, un increment de supòsits que es puguin jutjar a través d’ordenança penal, és a dir, per la via ràpida. I ha posat l’exemple del fet que una apropiació indeguda de diners fins a 6.000 euros es pot jutjar sota la fórmula ràpida però, en canvi, si la xifra passa de l’import indicat ja no es pot substanciar a partir de l’ordenança penal. “La resocialització de la persona comença per l’acceptació que s’ha equivocat”, ha afirmat el fiscal general de l’Estat.

Comentaris (9)

Trending