Gir de guió en el ‘cas BPA’: la fiscalia convida els acusats a provar que el que feien era lícit

El ministeri públic deixa de considerar els directius i gestors bancaris un grup criminal organitzat en la represa del judici de la causa general i posa en marxa un panegíric per intentar demostrar que com que l’organització de Gao Ping era mafiosa el banc també ho havia de ser

Advocats i processats esperant per entrar a la sala en la represa del judici.
Advocats i processats esperant per entrar a la sala en la represa del judici.

“En el tipus de blanqueig amb vinculació amb la criminalitat correspon a les defenses acreditar que eren lícits” els moviments de diners que es feien al banc. Ah, “i no és inversió de la prova”. La frase és del fiscal general, Alfons Alberca, en el marc de la primera de les diferents jornades que s’espera que duri l’informe final del ministeri públic en relació amb el judici de la causa general del ‘cas BPA’, encara que ara tot plegat queda circumscrit, ha recordat el màxim responsable de la fiscalia, en els 70 milions d’euros que l’empresari Rafael Pallardó va fer passar per comptes de BPA.

Uns diners que van anar circulant durant anys en els comptes de l’empresari. I que es transferien, majoritàriament encara que no pas tots, cap a la Xina. Alberca ha fet un panegíric, una mena d’exposició de què és el crim organitzat i el blanqueig de capitals i tot plegat, per justificar que no cal acreditar si els diners que van circular pels comptes del banc venien directament o no d’una activitat delictiva. Com que a parer de la fiscalia, eren diners que d’una manera o altra pertanyien a una banda mafiosa, o amb comportaments mafiosos si més no, ja n’hi hauria prou.

Això sí, d’entrada, la fiscalia deixarà de considerar com a grup criminal organitzat el conjunt de directius i gestors de Banca Privada d’Andorra (BPA) processats en el marc de la causa general. Ho ha dit de bon matí en iniciar-se una jornada força maratoniana que tindrà continuïtat diversos dies. Això, però, no suposarà grans canvis en la petició de les penes que s’exposaran en les properes sessions judicials, i que en essència es mantindran respecte del que el fiscal general, Alfons Alberca, va qualificar el 2017.

Les defenses dels processats, totes, ja han anunciat que eleven a definitives les seves qualificacions provisionals i que mantindran la petició que els seus clients siguin absolts

Tot i això, el màxim responsable del ministeri públic ja ha anunciat que de llavors a ara hi ha hagut una evolució que caldrà tenir en compte. El fiscal general ha iniciat aquest matí la fase d’informe en el marc de la vista oral del ‘cas BPA’. És la recta final, doncs, que pot, però, durar diversos dies. Fins i tot setmanes. Alberca ha avançat també que es continuarà acusant majoritàriament per un delicte agreujat de blanqueig de capital i que es mantindrà, també, l’agreujant d’habitualitat però aquesta circumstància s’individualitzarà i deixarà de tenir-se en compte en tres dels processats, amb la qual cosa, per aquests, ja ha quedat clar que hi haurà una rebaixa de pena.

L’acusació particular exercida pel Govern s’adherirà en gran mesura a la qualificació de fets que faci la fiscalia i mantindrà també fonamentalment la qualificació provisional que va fer al seu dia. Amb tot, l’advocada que representa els interessos de l’Estat ha informat que la pena que se sol·liciti per als gestors, “el primer nivell de control”, ho serà amb caràcter condicional. Tots els advocats defensors han anunciat que mantindran els seus escrits de qualificació i, per tant, sol·licitaran l’absolució dels seus respectius clients. Tampoc no demanarà cap pena als processats la representació lletrada de BPA, que deixarà sense efecte allò que incorporava a la seva qualificació provisional.

DEFENSA DE LA INSTRUCCIÓ

Alberca ha iniciat la seva llarga exposició defensant la instrucció i, en certa manera, atacant el format de defensa triada pels processats. “Quan es vol fer una defensa col·lectiva, grinyola, perquè no quadra”, ha arribat a dir la fiscalia tot recordant, també, que del fet de negar-se a declarar en la vista oral es poden extreure “conseqüències” i no per aquest motiu es vulnera cap dret de defensa. “Tot ja estat sotmès a contradicció”, ha afirmat Alberca tot recordant que “el dret a la jurisdicció no és el dret a què et donin la raó”.

El màxim representant fins a final d’aquest més del ministeri públic ha criticat a les defenses que hagin volgut aportar “molta documental” amb la qual han pretès “inundar el tribunal”. Si a l’inici la d’Alberca era més aviat una cara de bon minyó, a mesura que atribuïa segons quines responsabilitats als processats o les seves defenses hi havia mirades de certa ira. Alberca ha assegurat que la fiscalia “no ha posat mai pals a les rodes” i que “el treball de la instructora pot tenir moltes mancances però és excel·lent”.

“Hi ha molts elements dificultosos que no són atribuïbles a les administracions públiques” i ha tornat a acusar els acusats d’haver suposadament haver amagat proves en alguns moments o haver dit ara una cosa, després una altra. “Haurà de ser el tribunal, qui ho valori”, com també el que Alberca considera el “trasllat de la culpa a un altre, que ha estat constant”. I ha arribat a dir que la documental aportada per les defenses “ha incorporat ha portat prova de culpabilitat per a tothom”.

El màxim responsable del ministeri públic assegura que ja no es tracta ni d’intercanvis ni de compensacions dineràries, que és del que s’ha parlat durant anys en el judici, sinó de veure com transitaven els 70 milions de l’empresari Pallardó, d’on venien i cap a on anaven

Ha arribat a indicar de fet Alberca que “tenim més prova a Andorra sobre el delicte precedent que la que tenen a la causa Emperador sobre el nostre delicte precedent”. El fiscal ha arribat a parlar de totes les màfies hagudes i per haver. De la Camorra, de la Ndrangheta. Del fet que aquestes organitzacions generen “una confusió patrimonial total” perquè “és del seu interès fer diners”. Repassant la jurisprudència que més li calia, ha assegurat que “no cal que estiguin condemnats” aquells que portaven diners al banc per considerar, amb indicis, que eren molt dolents.

“La desvirtuació de la presumpció d’innocència és plausible amb indicis, i això és vàlid tant pel delicte de blanqueig com pel delicte precedent”, ha afirmat Alberca que ha vingut a dir que el grup d’empresaris xinesos eren mafiosos. I que com totes les organitzacions d’aquestes característiques usen canals legals per fer circular els seus diners, el seu negoci. I, és clar, ara ja no es jutgen els intercanvis i les compensacions de les quals majoritàriament es va parlar durant tot el judici. Sinó que ara el que cal veure és com van arribar, perquè i de quina manera i com i quan els 70 milions que va fer circular Pallardó pels comptes de BPA. I si el banc va tenir prou cura de tot plegat.

Perquè, i aquí és on ha carregat el mort als acusats i les seves defenses, “la prova de la connexió amb la criminalitat ja està determinada”. Pam. I és que segons el fiscal general hi ha un tipus “de blanqueig vinculat amb la criminalitat que correspon a les defenses acreditar que (els moviments) eren lícits. I no és inversió de la prova”. Però ja ha deixat clar, ben clar, que el principi de presumpció d’innocència passa a ser presumpció de culpabilitat. En propers capítols tocarà defensar, per exemple, els informes de la policia. I, més endavant, començar a individualitzar els comportament i, en conseqüència, les penes.

Comentaris (11)

Trending