La fiscalia s’aferra a la inadmissió de la querella a Espot per arxivar el cas contra Martí i Cinca

Els antics accionistes majoritaris de BPA van interposar el 2019 una querella per suposada prevaricació continuada contra diversos integrants de l’equip governamental que va gestionar l’esclat de l’afer bancari, que ara reclamen que se sobresegui

Comentaris

Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Toni Martí en una sessió al Consell General.
Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Toni Martí en una sessió al Consell General. ARXIU

La fiscalia s’aferra a la recent inadmissió de la querella presentada contra el cap de Govern, Xavier Espot, per l’antic màxim accionista de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini Cierco, per avalar l’arxiu de l’acció penal que el 2019 es va interposar contra altres dirigents governamentals i alts funcionaris que van intervenir en la gestió del denominat ‘cas BPA’. De fet, l’excap de Govern Toni Martí o els ex-ministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya reclamen des del juny passat que se sobresegui el cas que els afecta. Però no ha estat fins ara que la Batllia ho ha impulsat.

En efecte, els antics màxims accionistes de BPA van querellar-se el 2019 contra Martí, Cinca i Saboya, però també contra l’ex-directora de l’Institut Nacional de Finances (INAF) Maria Cosan o els responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) en tan què administradors de BPA Albert Hinojosa i Òscar Gelabert. La querella va trigar més d’un any a admetre’s però finalment es va acceptar. Els querellants hi exposaven un seguit de maniobres que haurien facilitat suposadament la intervenció de BPA. I consideraven que tot plegat era producte d’una prevaricació generalitzada.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Avança la investigació de dirigents andorrans per la ‘connivència’ amb Espanya i EUA en el ‘cas BPA’

Durant el passat mes de maig, en l’única diligència que consta que s’hagi practicat en el marc de la querella, la batlle instructora va rebre els querellats per escoltar la seva versió. Tots van tirar pilotes fora. Dies després, les representacions lletrades dels sis querellants van demanar que s’arxivés almenys provisionalment el cas. Han anat passant els mesos i no ha estat fins ara que la Batllia ha cregut oportú ‘remenar’ la qüestió i demanar a la resta de les parts -fiscalia i querellants- si hi tenen res a dir.

Justament, la Batllia va preparar el camí per a l’arxiu de la querella a Martí, Cinca i companyia després que el Tribunal de Corts no admetés a tràmit la querella contra Espot per acusacions i fets similars, amb detalls individualitzats respecte l’actual cap de Govern atès que la seva família era també accionista de BPA. La fiscalia, curiosament, no s’oposa a què s’arxivin les actuacions contra els ex-dirigents governamentals. I ho argumenta fent-se seus arguments emprats pel Tribunal de Corts respecte de la querella contra Espot.

Gilbert Saboya, Jordi Cinca i Toni Martí en una sessió al Consell General.

Relacionat

La querella contra ‘l’aparell de l’Estat’ que continua als llimbs

En aquest sentit, un element clau és el fet que el Tribunal de Corts, de manera controvertida, manté que només es pot prevaricar si es du a terme una acció positiva. I la fiscalia reprèn la mateixa justificació. Però en el seu escrit d’oposició a l’arxiu de la querella contra Martí, Cinca, Saboya, Cosan, Hinojosa i Gelabert, la representació lletrada dels querellants recorden que la decisió del Tribunal de Corts ni es ferma ni s’ajusta a la jurisprudència.

Alhora recorden que l’argumentació del Tribunal de Corts es du a terme, en relació amb la querella contra Espot, en un estadi del cas en què no pertoca entrar en el fons de la qüestió. També lamenta la part querellant que la fiscalia faci més d’advocat defensor dels querellats que les seves pròpies defenses. Es queixa, per tant, que es posi de part dels uns i ataqui de manera aferrissada i sense pal·liatius a d’altres.

Toni Martí, Jordi Cinca i Gilbert Saboya, d'esquerra a dreta, tres dels querellats.

Relacionat

Querella per prevaricació contra l’excap de Govern, dos exministres i diversos ‘funcionaris’ pel ‘cas BPA’

En qüestions més de fons sobre si cal o no sobreseure la querella, els querellants recorden que no s’han fet els passos necessàries. En aquest sentit exposen que l’acció penal de la família Cierco reclamava que es duguessin a terme deu diligències de les quals, excepte escoltar els querellats, no se n’ha practicat cap més. I en cap moment no s’ha dit, de manera fonamentada, perquè no es practiquen les altres diligències sol·licitades.

I recorden que es més necessari que mai que es duguin a terme dites diligències atès que les declaracions en seu judicial de Martí, Cinca i companyia, que tenien dret a no declarar o fins i tot a mentir, es contradiuen entre ells, amb la qual cosa, entén la part querellant, que és del tot necessari, per esclarir la veritat de les suposades maniobres i maquinacions dels antics dirigents governamentals contra BPA dur a terme les diligències sol·licitades, entre altres, que s’aportin un seguit de documents per veure les vinculacions que hi va haver entre els diversos organismes que van participar en l’esclat del denominat ‘cas BPA’ i els passos immediatament posteriors que es van dur a terme.

Xavier Espot donant explicacions sobre la querella.

Relacionat

Inadmissió exprés de la querella contra Espot pel ‘cas BPA’

Comentaris (16)

Trending