Fins a nou delictes que s’investigaven en el ‘cas Emperador’ han ‘desaparegut’

La fiscalia anticorrupció espanyola recorre contra l’aute del jutge instructor que deixa el cas preparat per al judici en considerar que tal i com està l’afer molts dels implicats ni tan sols podrien ser acusats

L'empresari xinès i principal acusat Gao Ping.
L'empresari xinès i principal acusat Gao Ping. ARXIU

Fins a nou dels delictes que s’investigaven en el ‘cas Emperador’, que fa ja nou anys que va esclatar, han acabat ‘desapareixent’ en el marc de la instrucció. En l’aute pel qual el jutge instructor de l’Audiència nacional transforma la instrucció amb un procediment abreujat i, en conseqüència, deixa el cas preparat per al judici, la immensa majoria dels delictes de què s’acusava a tots o alguns de més de cent implicats han deixat de tenir-se en compte. El fet ha enutjat moltíssim la fiscalia anticorrupció espanyola, que ha presentat un recurs contra l’aute en qüestió.

Espera el ministeri públic especialitzat que la sala penal de l’Audiència nacional revoqui l’esmentat aute i se’l faci reformular incloent tots els delictes, o molts dels que la fiscalia considera que a l’entorn de l’empresari Gao Ping, una suposada organització molt ben estructurada va cometre. I és que hores d’ara, no és que no es pugui condemnar a molts dels 105 acusats. És que si el cas va a judici tal i com l’ha deixat l’instructor, ni tan sols es pot mantenir l’acusació contra molts dels implicats. D’aquí que la fiscalia s’esforci en collar.

El cas té notables conseqüències a Andorra. Tot i que hi ha una ‘causa Emperador’ oberta pròpiament dita, la base de la causa general contra BPA és, també, compensacions dineràries que alguns dels components de la suposada xarxa de Gao Ping. Però si l’origen del diner, com es manté, no té cap component il·lícit, com sembla indicar el jutge instructor, no hi hauria elements, o no de pes almenys, per sostenir tampoc l’acusació tan greu que es formula al Principat. I contra 24 persones, alguna de les quals per haver fet dos o tres compensacions.

Els únics càrrecs, les úniques acusacions que es mantenen inalterables, són les d’organització criminal, falsedat documental i contra la Hisenda Pública

Però l’aute que deixa el ‘cas Emperador’ llest per a judici a no ser que el recurs de la fiscalia sigui exitós i es reformuli el punt final de la instrucció, deixa clar que més enllà de l’evasió fiscal poca cosa més es pot mantenir en la manera de funcionar de la xarxa d’empresaris xinesos. Certament, en un primer moment es va acusar Gao Ping i el seu entorn dels delictes d’organització criminal, falsedat documental, amenaces, coaccions, extorsió, contra la Hisenda Pública, contra els drets dels treballadors, contraban, suborn, contra la propietat intel·lectual i industrial, prostitució, tràfic de drogues i blanqueig.

Nou anys després i davant l’enfadament de la fiscalia anticorrupció -que per això ha recorregut en contra de l’aute amb un document molt extens al qual s’hi ha referit el rotatiu madrileny ‘ABC’- els únics càrrecs, les úniques acusacions que es mantenen inalterables, són les d’organització criminal, falsedat documental i contra la Hisenda Pública. Per tant, un delicte de tipus eminentment fiscal que no estava tipificat al Principat fins fa quatre dies.

Etiquetes

Comentaris

Trending