L’excàrrec institucional de les receptes falses haurà de tractar-se dos anys si vol evitar la presó

La Batllia ha condemnat per la via ràpida el detingut per un delicte de falsificació i un altre contra la salut pública però ha tingut en compte la seva addicció a les benzodiazepines

Accés principal a la Batllia a primera hora de la tarda d'aquest diumenge.
Accés principal a la Batllia a primera hora de la tarda d'aquest diumenge. Toni Solanelles

La Batllia ha condemnat per la via ràpida a primera hora d’aquesta tarda l’excàrrec institucional detingut aquest dissabte al migdia acusat de falsificar receptes per poder obtenir els fàrmacs als quals estaria enganxat. Justament, la seva addicció a les benzodiazepines, que tindria reconeguda i diagnosticada i per a la qual feia un any que s’estava tractant a la unitat de conductes addicitives (UCA), hauria estat un element decisiu perquè només se li hagi imposat una pena de sis mesos de presó condicional. Durant dos anys haurà de fer un tractament més sever del que feia fins ara per tal de rehabilitar-se de manera efectiva.

L’home va ser formalment detingut aquest dissabte després que la declaració prèvia d’una altra implicada, que també ha estat condemnada per la via ràpida, incriminés l’excàrrec polític, tot i que aquest hauria negat conèixer l’altra persona i hauria assegurat que ell sols falsificava receptes per poder-se autobastir de les pastilles que necessitava. L’angoixa que el turmenta des de fa més d’una dècada, provinent llavors de maldecaps derivats de l’activitat política que en aquell moment exercia, s’hauria aguditzat durant els mesos de confinament i no n’hauria tingut prou amb el tractament prescrit per l’UCA sinó que, suposadament, hauria alterat les receptes per poder afegir medicaments tipus ‘Stilnox’ o ‘Zolpidem’ als quals estava enganxat, algunes temporades més que d’altres.

Les detencions les han practicat agents de l'àrea de policia criminal.

Relacionat

La policia deté un excàrrec institucional per falsificar receptes d’antidepressius

Seria per les falsificacions i pel delicte contra la salut pública pel qual se l’hauria condemnat als sis mesos de presó condicional a través d’una ordenança penal amb un termini de suspensió de condemna de dos anys. Això vol dir que si en els propers dos anys torna a fer alguna il·licitud de la mateixa naturalesa, automàticament l’home ingressarà al centre penitenciari durant mig any. Mentrestant, haurà de fer un tractament mèdic més sever, amb controls analítics i seguiments per poder comprovar que se sotmet a les cures i, alhora, que millora de la seva addicció.

La investigació, però, almenys inicialment, ha anat més enllà. L’home faria uns dos mesos que estaria acudint a comprar els fàrmacs amb receptes falsificades. Aquest termini encaixa amb els dels investigadors. De fet, algunes farmàcies haurien advertit de situacions anòmales. Si fa una dècada, no li calia recepta per obtenir l’antidepressiu -les pastilles en qüestió ajudaven l’excàrrec polític a dormir i a emmascarar possibles problemes- ara sí que és necessari la prescripció documental, escrita. Però tot i amb això, segons les fonts consultades, el control no seria sempre tan estricte com hauria d’haver estat.

L'home s'hauria enganxat a fàrmacs com 'Stilnox' o 'Zolpidem' que ingeria des de feia més d'una dècada per superar l'angoixa que li generaven els maldecaps de l'activitat políica que llavors exercia; fa un any que estaria tractant-se a l'UCA i durant el confinament hauria recaigut

D’aquí que a l’inici, després de detectar receptes falsificades a noms diversos -l’acusat i ara condemnat sols ha reconegut haver alterat documents a nom seu-, no se sabia qui hi havia darrere de les falsificacions. Només a partir que més recentment, en alguns oficines de farmàcia es reconegués a l’excarrèc institucional i se’l vinculés a l’avís donat des del ministeri de Salut que s’estaven adquirint (o intentat-ho) psicòtrops amb receptes falsificades, que s’hauria posat nom i cognoms al sospitós.

Les declaracions preses a testimonis, ja fos persones de l’entorn del posteriorment detingut, o persones el nom de les quals apareixia en les receptes considerades falsificades hauria precipitat tot plegat. I aquest dissabte es va procedir a detenir l’home després que en un primer moment no se’l localitzés i, amb posterioritat, s’acordés una mena de lliurament voluntari, que posteriorment va ser seguit d’un escorcoll del domicili del ja llavors arrestat en una avinguda d’Escaldes. Es volia comprovar que efectivament l’home era el consumidor de les pastilles que hauria arribat a ingerir. De fet, segons algunes fonts, hi ha hagut moments puntuals que en una sola nit l’ara condemnat s’hauria arribat a prendre entre vint i trenta unitats del somnífer sense que tingués una conseqüència extra més enllà de l’addicció o la inhibició de problemes.

Rètol d'una farmàcia.

Relacionat

Alerta farmacèutica per un desconegut que compra antidepressius amb receptes falsificades

El fet de no poder seguir el tractament que estava fent a l’UCA durant el confinament més altres suposades dificultats durant aquest temps de reclusió haurien reactivat la necessitat ‘descomunal’ del fàrmac que tenia l’home, a qui inicialment la policia també va imputar un delicte d’inviolabilitat per haver suposadament accedit a informació mèdica de manera il·lícita. Aquest extrem, negat per l’implicat en seu judicial -davant la policia s’hauria negat a declarar-, no hauria estat recollit en l’acord condemnatori adoptat pel batlle Manuel Santolària.

La primera de les detingudes també en relació amb la falsificació de receptes va ser sotmesa a un judici ràpid dissabte a la tarda. L’excàrrec institucional ha dormit en les cel·les del despatx central de la policia i ha estat posat a disposició judicial de manera efectiva vers les 11 del matí. Encara no cinc hores després ha recuperat la llibertat després de ser condemnat. Ara caldrà que segueixi el tractament per aconseguir efectivament desintoxicar-se i no haver de dependre de les benzodiazepines.

Comentaris (3)

Trending