Un exagregat d’Interior espanyol es fa l’orni sobre investigacions a polítics catalans

Bonifacio Díez Sevillano està encausat al Principat per la querella que intenta aclarir entre altres coses les pressions que la ‘policia patriòtica’ hauria exercit sobre dirigents de BPA

Comentaris

Bonifacio Díez Sevillano durant una compareixença al Congrés-
Bonifacio Díez Sevillano durant una compareixença al Congrés- congreso

És un dels homes querellats en el marc de l’acció judicial impulsada per l’Institut de Drets Humans i l’associació jurídica catalana Drets que intenta aclarir l’actuació que suposadament hauria tingut la ‘policia patriòtica’ espanyola a Andorra i que es va concretar, presumptament, en les pressions que van comportar la intervenció de BPA. Bonifacio Díez Sevillano va ser agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola i davant el Congrés s’ha fet l’orni sobre la possibilitat que durant la seva estada al Principat hagués participat en operacions d’intercanvi de dades fiscals de polítics catalans.

‘Boni, com era popularment conegut en la legació diplomàtica el temps que hi va ser, és avui un inspector de policia jubilat que després de la seva destinació andorrana i abans d’anar a Mèxic en una missió molt ben remunerada va estar treballant amb el director adjunt operatiu (DAO) de la policia, Eugenio Pino, just en els temps de suposat màxim auge de la ‘policia patriòtica’. Ha estat imputat en diferents causes judicials, com la del ‘pen drive’ dels Pujol o la del ‘cas Kitchen’. I aquest dijous ha comparegut davant la comissió parlamentària d’investigació sobre l’ús irregular de fons públics per a finalitats internes del PP i l’aclariment de les actuacions de qui va ser el seu tresorer, Luis Barcenas.

‘Boni’ ha comparegut aquest dijous al Congrés davant la comissió parlamentària que investiga l’ús indegut de diners públics pels interessos del PP en aclarir afers interns i ha acabat parlant d’Andorra

En aquest marc, i després d’evidenciar que quan va estar al costat del DAO feia múltiples funcions, gairebé com un mosso d’encàrrecs, ha vingut a deixar clar que si va ser reclutat per Pino ho va ser gràcies als seus coneixements d’Andorra (quan va esclatar el ‘cas BPA’, Pino ja no exercia al Principat). Díez Sevillano ha evitat pronunciar-se durant la major part de la compareixença sobre moltes de les qüestions que se li demanaven. Ha assegurat, per exemple, no tenir coneixement de si s’estava investigant o no Luis Bárcenas.

Sobre Andorra, obertament li ha demanat el diputat de VOX José María Figaredo. ‘Boni’ ha recordat que a Andorra no s’investiga i que la seva funció d’agregat d’Interior era més aviat per tenir relació gairebé diplomàtica amb diversos components del Govern d’Andorra i, en especial, amb membres de les àrees d’Interior i de Justícia. Després d’explicar que les funcions d’un agregat d’Interior estan especificades en un reglament concret i públic, Figaredo li ha demanat en diverses ocasions si havia col·laborat, estant al Principat, en algunes operacions eventuals d’intercanvis de dades fiscals.

Díez Sevillano ha declinat respondre al·legant el secret professional i, també, deixant clar que es remetia al “secret classificat d’alguna operació concreta”, amb la qual cosa ha deixat ben oberta la porta al fet que, efectivament, hagués participat en alguna mena d’actuació com la que li demanava el diputat de VOX. Figaredo ha insistit sobre si s’havia investigat fiscalment alguns dels “criminals” vinculats al “separatisme català”, sense referir cap nom. Investigacions sobre blanqueig o fets de naturalesa similar, i sobre les quals l’inspector de policia ha afirmat que “no li puc respondre; no ho sé”.

Díez Sevillano com altres càrrecs policials i polítics continua sent investigat al Principat pel presumpte atac a la sobirania andorrana, que s’hauria concretat amb les pressions a dirigents de BPA que haurien portat, amb el temps i les accions de la ‘policia patriòtica’ espanyola i la nota del FinCEN a la intervenció del banc i a la seva resolució posterior, amb l’obertura de diverses causes judicials per sostenir tot l’entramat.

Comentaris

Trending