Escaldes ultima la demanda per deixar sense efecte els ‘acords Xirro’

El comú ha treballat intensament els darrers mesos per recopilar la màxima informació sobre la finca Terres del Solà de l’Estany i aquest dilluns hauria de presentar a la Batllia la declaració de lesivitat

La demanda posa en dubte acords adoptats en relació amb Casa Xirro.
La demanda posa en dubte acords adoptats en relació amb Casa Xirro. Toni Solanelles

Més val tard que mai. O a poc a poc i mala lletra. Aquests són dos dels paradigmes emprats per la majoria del comú d’Escaldes-Engordany en relació amb el procés judicial que qüestiona, o qüestionarà, vaja, la legitimitat i licitud d’aquelles decisions que la pròpia corporació ha anat adoptant des del 1992 i fins al 2018 en relació amb uns terrenys que Casa Xirro té a Engolasters. En relació a la finca Terres del Solà de l’Estany. El comú escaldenc està ultimant la demanda de lesivitat que aquest mateix dilluns podria promoure davant la secció administrativa de la Batllia.

Quan després que el soroll que hi havia en somort va començar a fer-se públic pel malestar que hi havia en la família Tomàs i altres col·laterals, i també per la incomprensió i estupefacció per part de la minoria comunal respecte de les decisions que anava adoptant la majoria liderada per Rosa Gili i Quim Dolsa, va acabar fent-se més sonor i públic, semblava que la demanda estava al caure.

Cerni Escaler, Rosa Gili i Joaquim Dolsa durant la compareixença.

Relacionat

Escaldes du el ‘cas Xirro’ a la Batllia convençut que és “un tema d’irregularitats administratives”

De fet, els dos cònsols d’Escaldes van comparèixer conjuntament per Santa Llúcia per anunciar que, certament, arran d’una demanda per urbanitzar una parcel·la d’11.382 metres de la qual n’és titular Casa Xirro s’havien detectat un seguit “d’irregularitats administratives” respecte de les quals no podien fer la vista grossa. Irregularitats que, d’existir, podrien posar en dubte, fins i tot, la propietat d’aquella finca. Com a mínim d’una part. Ja llavors es va anunciar la demanda per abans de final d’any.

Però el temps ha anat passant i ha calgut recopilar informació, documentació, per mirar de lligar molt més i molt millor una demanda molt poc usual al Principat. Formalment, el que demana el comú és que la Justícia deixi sense efecte, que anul·li, decisions adoptades per la pròpia corporació en entendre que les va acordar, per dir-ho d’alguna manera, amb frau de llei. Durant aquests darrers tres mesos, segons les fonts, s’ha estat treballant intensament.

Imatge parcial de la zona en conflicte.

Relacionat

Escaldes ‘xirria’

El procés de declaració de lesivitat no només és molt poc habitual sinó que és complex i, alhora, s’havien de valorar també l’impacte i les conseqüències que podia arribar a tenir. Especialment, si finalment la Justícia estima que, com pretén el comú, les coses no es van fer bé. Ara bé, hi ha diverses fases en tot el procés que no s’han d’acceptar necessàriament totes. En tot cas, valorats pros i contres el comú ha acordat que val la pena tirar endavant la demanda. I es faria efectiva, en principi, aquest propers dilluns.

Comentaris (3)

Trending