Es disparen els fraus amb targeta de crèdit

En un context generalitzat de davallada de la criminalitat, almenys fins ara, producte de la pandèmia, la fiscalia ha notat un increment d’utilització indeguda del ‘diner de plàstic’

Sostraient una targeta d'una cartera.
Sostraient una targeta d'una cartera. ARXIU

Un centenar més de causes ha tramitat la fiscalia aquest darrer any judicial respecte de l’anterior pel que fa a l’ús indegut o fraudulent de targetes de crèdit. És una de les poques tipologies delictives que ha crescut en un context generalitzat de descens de la criminalitat. Una davallada de l’activitat delictiva que, ara per ara, i mentre no hi hagi més problemes econòmics, té a veure amb la pandèmia i, per suposat, amb el confinament.

Cert que alguns tipus de delictes, com els maltractaments en l’àmbit domèstic, han anat a l’alça, justament, degut a la tensió creixent pel fet d’haver-se d’estar tancat a casa més hores del que era habitual, però la immensa majoria d’altres activitats no respectuoses amb les normatives (accidents de trànsit lligades a pràctiques indegudes, per exemple) han anat clarament a la baixa.

La fiscalia, segons l’informe publicitat aquest divendres en el marc de l’acte d’obertura de l’Any Judicial, també ha experimentat un retrocés d’actuacions, ella personalment, degut al fet que té menys personal i que també hi ha un encallament d’activitat a la Batllia, producte del col·lapse judicial, que fa que el ministeri públic hagi d’informar menys del que hauria estat normal en altres ocasions.

S’han iniciat un total de 498 procediments en el marc d’aquesta tipologia delictiva: 495 diligències prèvies i 4 sumaris per delicte menor dels quals 1 prové d’anteriors diligències prèvies

Amb aquest escenari, però, l’ús fraudulent de les targetes de crèdit s’ha disparat. S’han iniciat un total de 498 procediments en el marc d’aquesta tipologia delictiva: 495 diligències prèvies i 4 sumaris per delicte menor dels quals 1 prové d’anteriors diligències prèvies. En atenció als procediments incoats s’observa un increment de 93 incoacions més en relació amb la totalitat de procediments d’aquesta matèria, el que suposa un 22,22% més respecte del darrer exercici.

Tot plegat té a veure, per exemple, amb l’increment de casos de ‘pishing’ que ha afectat a les entitats bancàries del país i conseqüentment als seus clients, que en més casos del que era habitual fins ara s’han trobat amb sorpreses de càrrecs que no pertocaven després que bandes organitzades hagin aconseguit ‘robar’ les dades relatives a les targetes.

Etiquetes

Comentaris

Trending