“El que un gestor de banc no pot fer és d’investigador policial”

La bancària que gestionava en primera persona l’operativa de Rafael Pallardó a BPA reconeix que l’empresari feia defraudació fiscal a l’engròs, “però res més”

El judici se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia.
El judici se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

El judici de la causa general del ‘cas BPA’, que entra en la recta final abans d’una aturada de quatre mesos com a mínim, s’ha reprès aquest dimarts després d’uns dies de descans amb la continuació de  la declaració de qui va ser la gestora de l’empresari Rafael Pallardó, l’home clau en la causa que es jutja i que va ser el detonador de la intervenció de la Banca Privada d’Andorra (BPA) i la detenció i empresonament del CEO del banc. La processada ha anat responent amb contundència les preguntes del fiscal, i li ha deixat clar que “nosaltres no podíem fer d’investigadors policials”.

La gestora ha continuat sent molt taxativa en les seves respostes i no amaga el seu enuig amb alguns dels plantejaments que va fent l’acusador públic. És l’única dels 24 processats que ha acceptat respondre les preguntes d’Alfons Alberca i ho fa sense manies. Amb rotunditat. Amb documentació sobre la taula i agafant-se el temps que considera necessari per respondre o usant monosíl·labs si ho creu més escaient. La bancària ha reconegut que Pallardó feia frau fiscal massiu, “però res més”. “El model de defraudació és real, importava contenidors de bosses de mà, cinturons i moneders i els venia al detall.”

Rafael Pallardó en una imatge inclosa en un informe policial emmarcada en el 'cas Emperador'.

Relacionat

La gestora de Pallardó evidencia la diligència de BPA en l’interrogatori del fiscal

L’ex-gestora de BPA ha explicat que havia tingut comptes i relació amb tots els bancs de la plaça. Ha citat almenys MoraBanc i Andbank. I ha assegurat que “si haguéssim pensat que era tan dolent (en referència a Pallardó), crec que no s’ho hagués pensat cap de les tres entitats” en tallar-li l’operativa i donar-lo de baixa com a client. Però “no tenia cap estructura ni cap triangulació ni res”. Res a amagar en relació a Andorra, suposadament. Fins al punt que va estar mirant amb el Govern la possibilitat d’obrir una societat al Principat. Calien uns canvis en matèria de llei d’inversió estrangera que llavors no van fructificar.

De fet, la bancària ha exposat alguns contactes que Pallardó va fer amb l’administració a través o acompanyat pel seu advocat de confiança en aquell moment, el mateix advocat que el va presentar com a eventual client a BPA. La gestora ha estat especialment dura amb el lletrat amb qüestió, a qui ha retret que “encara l’hem hagut de veure aquí com a acusació particular”, una manifestació que el president del Tribunal de Corts ha precisat, deixant clar que l’advocat, en nom propi i d’uns clients, hauria actuat com a actor civil.

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.

Relacionat

La gestora de Pallardó accepta respondre el fiscal i defensa el control reforçat que es feia

En tot cas, la processada ha deixat que “si no ho va veure ell que és un especialista en això (en referència a suposats casos de blanqueig i en relació a l’advocat), que havia de veure” una gestora bancària. “No podem fer d’investigadors policials. No ens poden demanar el nivell d’investigació per arribar darrere d’una trama de nacionalitat xinesa”, ha indicat, abans de deixar clar, també, que “no es podia evitar des del banc, de cap de les maneres”, la suposada activitat dels empresaris xinesos dels quals suposadament era testaferro Pallardó.

La bancària ha acabat afirmant que personalment té certa recança vers l’empresari perquè va intentar enganyar la seva parella, també processat, una vegada va esclatar el ‘cas Emperador’ a Espanya però que “a nivell professional era un empresari irreprotxable i a nivell de client era agradable de tractar”.

Comentaris (4)

Trending