El desembarcament a Espanya via Banco Madrid va portar BPA a restringir els intercanvis d’efectiu

Joan Pau Miquel explica davant el Tribunal de Corts que després que l’entitat andorrana adquirís la que seria la seva filial espanyola, un alt directiu del regulador de l’Estat veí del sud va deixar-li clar que no volia problemes amb la plaça financera andorrana

Joan Pau Miquel, amb jaqueta clara, entre dos advocats defensors, just abans d'accedir a la Seu de la Justícia aquest dimecres.
Joan Pau Miquel, amb jaqueta clara, entre dos advocats defensors, just abans d'accedir a la Seu de la Justícia aquest dimecres. Toni Solanelles

«Allò que ens motiva a prendre aquesta iniciativa (restringir l’operativa d’intercanvi d’efectiu) és adquirir Banco Madrid.» L’ex-conseller delegat (CEO) de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel continua aquest dimecres exposant davant el Tribunal de Corts la diferència que hi ha entre diferents transaccions bancàries. I ha explicat que al setembre del 2011 es van posar noves limitacions a l’intercanvi de diners sense passar per caixa entre comptes de clients perquè «les circumstàncies ens hi van portar», no perquè no hi hagués mesures de control.

Miquel ha explicat que el control d’aquells intercanvis era «eficient» i que l’operativa «encara era molt més eficient» per als clients, que sempre eren del propi banc i, per tant, estaven ‘auditats’. Però al 2011, quan es restringeix aquell mecanisme, s’hi arriba per «una evolució de l’entitat i pel fet d’estar a Espanya». L’ex-CEO de BPA ha explicat que feia temps que el departament comercial i d’intervenció del banc ja demanava restringit els intercanvis. «No volem que els clients intercanviïn efectiu» perquè malgrat que l’operativa estava controlada «sempre comporta un risc».

Davant del tribunal, i en una nova sessió gairebé de classe bancària, Miquel ha continuat insistint en l’eficàcia de les mesures de prevenció i la molta feina que feia el banc a nivell de control intern

Però l’aterratge a l’Estat espanyol va ser decisiu. I Joan Pau Miquel ha reconegut que al terme d’una reunió amb responsables del Banc d’Espanya arran de l’arribada de BPA al país veí a través de Banco Madrid, un alt responsable del regulador financer espanyol li va recordar al CEO de l’entitat andorrana que no volia problemes entre Espanya i el Principat per certes operatives «que no és que només fes BPA, és que el regulador espanyol sabia que la feia tota la plaça financera andorrana». Per tant, es van adoptar noves restriccions «de forma voluntària».

Davant del tribunal, i en una nova sessió gairebé de classe bancària, Miquel ha continuat insistint en l’eficàcia de les mesures de prevenció i la molta feina que feia el banc a nivell de control intern. Ho ha fet amb un llistat real de clients on es veien els assentaments dels intercanvis. El bancari ha evidenciat la seva clara voluntat de deixar clar que una cosa eren els intercanvis de diner en efecte entre comptes, que és el que feia de manera controlada BPA, i una altra les compensacions, on hi ha «un distanciament artificial entre ordenant i beneficiari» i on qualsevol banc s’hi podia trobar implicat de manera no volguda.

En el cas de les compensacions, que ja en la jornada de dimarts Miquel va assegurar que BPA a consciència no en feia, l’antic màxim responsable executiu de l’entitat que va ser intervinguda el març del 2015 ha explicat que no era possible el control perquè només una de les dues potes intervinents en la transacció estava sota l’aixopluc, en aquest cas, de BPA. L’altre intervinent, per força, sempre estava «fora del perímetre del banc». En aquest cas la traçabilitat no era possible fer-la. L’ex-CEO de BPA ha recordat que «la UIFAnd està perseguint traçabilitat d’operacions complexes des del 2015».

Comentaris (1)

Trending