El Constitucional no troba discriminatòria la diferència salarial per les guàrdies a l’administració

L’Alt tribunal tanca el debat que va generar el forfet que s’abona als forenses per la disponibilitat permanent per intervenir d’urgència, una compensació que també reclamaven altres col·lectius professionals com els inspectors de treball

Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional.
Rètol d'identificació del Tribunal Constitucional. Toni Solanelles

“Sembla clar que una mínima diferenciació d’un concepte salarial entre dues professions no pot ser considerada discriminatòria com segurament ho eren aquelles que van donar lloc a les exposades sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans.” Amb aquesta frase i assegurant que els tribunals ordinaris han raonat degudament les seves decisions el Tribunal Constitucional (TC) tanca el debat sobre la diferència salarial en relació al que es cobra per les guàrdies entre els forenses i altres col·lectius funcionarials.

El cas es remunta al 2018 quan el Govern va aprovar un Reglament de sistemes de compensació que fixava un preu forfetari per a les guàrdies dels forenses que comportava una remuneració extremadament més elevada per a aquests professionals en relació a d’altres. Davant d’això, els inspectors de treball van aixecar la veu al·legant que, com els forenses, ells també han d’estar de guàrdia localitzable de forma permanent i, per tant, es troben en una situació idèntica a la dels forenses.

D’aquesta manera, i en essència, reclamaven -ho van fer primer per via administrativa i, després, per via jurisdiccional- que es reconegués que la guàrdia és un element més de la feina de l’inspector de treball i que, en conseqüència, s’equiparés la remuneració a l’establerta per als forenses ja que en cas contrari s’estava trencant el principi d’igualtat i es generava una discriminació. A aquest argumentari s’hi van afegir altres col·lectius com els policies (via CFPA) o el funcionaris de l’administració general (a través del Sipag).

Placa a l'entrada de la seu del Tribunal Constitucional.

Relacionat

El TC avaluarà si és correcte pagar primes més elevades per les guàrdies dels forenses

Però els tribunals van al·legar que hi ha molts pocs forenses i, per tant, les guàrdies condicionen molt més la vida d’aquests professionals. I tenint en compte el marge de discrecionalitat de què disposa l’administració, el Govern, en el moment d’elaborar reglaments, no s’estava vulnerant cap principi fonamental. El trencament del principi d’igualtat i la discriminació entre iguals, per dir-ho així, ha estat fonamentalment el que ha dut els inspectors de treball a portar l’afer al Constitucional via recurs d’empara.

Al·leguen els recurrents que els tribunals no haurien motivat degudament la validació de la diferència que hi ha entre la guàrdia dels forenses i les d’altres funcionaris. Però el Constitucional no ho considera així, raonant que el principi d’igualtat es refereix sols a aspectes concrets i personalíssims (com el sexe, la raça…) i que el salari, almenys en el cas plantejat pels inspectors de treball, no genera una bretxa discriminatòria, més enllà que considera que sí que s’ha motivat com cal la decisió dels tribunals ordinaris. En conseqüència, tanca l’afer.

Comentaris (4)

Trending