Els clients de BPA que van retenir la renda variable a Suïssa actuaran contra la liquidació

El conglomerat societari que essencialment es dedica al joc en línia estudia accions legals internacionals partint de la base, entre altres coses, de les respostes que el Govern i l’AREB han donat en els processos instats, per exemple, davant el FINMA

El FINMA, regulador financer suís, ja ha hagut de conèixer sobre el 'cas BPA'.
El FINMA, regulador financer suís, ja ha hagut de conèixer sobre el 'cas BPA'. ARXIU

Els clients de Banca Privada d’Andorra (BPA) que durant pràcticament quatre anys van aconseguir retenir la renda variable que l’entitat bancària tenia dipositada a Credit Suisse estan estudiant accions legals que durien a terme a nivell internacional contra la liquidació del banc en resolució decretada per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). El conglomerat societari en qüestió sempre ha defensat la licitud de la seva activitat per molt que sigui essencialment dedicada al joc d’atzar en línia.

En efecte, es tracta d’un gran grup de joc ‘on line’ que hores d’ara tindria bloquejats 200 dels 700 milions que en xifres rodones estan travats a la BPA intervinguda. Ja han fet múltiples accions davant els tribunals andorrans i mai han aconseguit que se’ls alliberés. No obstant, encara mai s’ha analitzat el fons de la seva activitat i ara, afirmen les fonts consultades, “serà el moment d’actuar sense contemplacions” per defensar no només la licitud dels fons sinó que no poden perdre ni un cèntim d’euro.

L'AREB ha patit una dràstica reducció econòmica.

Relacionat

L’AREB liquida BPA que entra en un procés concursal

Encara que hi ha molts dubtes sobre com s’encararà el procés concursal -que algunes veus consideren que no és l’adequat per al cas de figura-, hi ha el temor generalitzat que, d’entrada, hi haurà quitances molt importants en els dipòsits. Això sense comptar que “el que pretén fer l’Estat andorrà en el fons és comissar tots aquests diners” i “finançar l’endeutament cada vegada més engruixit que té”. I la immensa majoria dels dipositants travats no estan disposats a assumir aquest fet.

Un rètol de BPA a l'antiga oficina de Prat de la Creu.

Relacionat

“Què passarà amb aquells clients travats a BPA que al final la Justícia exoneri?”

En tot cas, el conglomerat empresarial esmentat ja ha posat tota la maquinària legal a analitzar el cas partint de la base, també, que de les seves accions legals relacionades amb la renda variable -que se’n van fer a Suïssa i altres jurisdiccions europees com pot ser Luxemburg- se’n desprenen contradiccions de l’administració andorrana. Així, per exemple, les fonts han apuntat que els clients en qüestió podrien usar respostes que l’AREB i el Govern han emès davant el regulador financer helvètic, el FINMA, i que es contradiuen obertament amb allò que s’està fent al Principat.

Guillem Casal durant la seva primera intervenció pública com a portaveu governamental.

Relacionat

Govern considera “normal i fins i tot esperat” la sol·licitud de liquidació de BPA

Tots el ventall d’accions està obert, segons els consultats, que no descarten des d’accions civils i querelles penals en jurisdiccions internacionals contra tots i cadascun dels responsables de les decisions que s’adoptin en relació amb els diners que segueixen bloquejats i que sense cap mena de resolució judicial que n’hagi declarat el seu origen presumptament il·lícit podrien ara veure’s afectats per minves importants en el procés de liquidació.

Comentaris (6)

Trending