“Què passarà amb aquells clients travats a BPA que al final la Justícia exoneri?”

Malestar i indignació de dipositants del banc que l’AREB envia a liquidació i anunci d’accions judicials per mirar d’aturar el procés si ha de comportar quitances

Un rètol de BPA a l'antiga oficina de Prat de la Creu.
Un rètol de BPA a l'antiga oficina de Prat de la Creu. ARXIU

L’anunci de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) que ha enviat a la Batllia tota la documentació relativa a BPA administrada per l’Estat per tal que n’acordi la seva liquidació ha agafat relativament de sorpresa a la immensa majoria dels clients que encara hi estan travats i els seus assessors jurídics, que ja han començat a estudiar la resolució de l’AREB i la manera de fer-hi front legalment. Hores d’ara no hi ha cap sentència ferma en relació amb cap dels dipositants travats que dicti la comissió dels fons.

I davant d’això, les fonts jurídiques consultades es demanen sense embuts “què passarà amb aquells clients travats a BPA que al final siguin exonerats ja sigui per la Justícia o per la UIFAnd” i reclamen que l’Estat aclareixi sense dubtes si serà ell qui assumirà els perjudicis que es puguin acabar causant, i que podrien arribar a ser d’uns quants milions d’euros. L’AREB ha recordat que ha traspassat el 96% dels clients que el març del 2015 tenia BPA. El 4% restant, segons que va anunciar fa uns mesos davant la comissió legislativa de Finances la presidenta de l’AREB, Sílvia Cunill, representen un 15% dels dipòsits que tenia el banc quan va ser intervingut.

L'AREB ha patit una dràstica reducció econòmica.

Relacionat

L’AREB liquida BPA que entra en un procés concursal

L’AREB ha anunciat la liquidació de BPA sense haver exposat mai amb transparència la situació comptable de l’entitat, que podria haver experimentat unes pèrdues de 500 milions d’euros arran de la gestió que n’ha fet l’administració des que en va assumir el control arran, formalment, del ‘notice’ del FinCEN. D’aquí, una de les primeres coses que s’exigirà per la via judicial si no es facilita abans, és l’estat de comptes del banc. Perquè consideren els clients travats que els seus dipòsits s’haurien de preservar i haurien de ser enviats íntegrament als comptes de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) perquè se’n faci càrrec fins que no arribin les decisions judicials escaients.

Recorden clients i advocats que no són pocs els dipositants que han presentat ingent documentació, en alguns casos per duplicat i triplicat arran de pèrdues documentals protagonitzades ja fos per l’AREB o ja fos pel consultor extern PwC, i mai no se’ls ha donat resposta de què havien de fer realment per justificar la licitud dels fons. “És l’apreciació d’un organisme administratiu o fins i tot d’un tercer que ha decidit que a tu et mantenen bloquejat”, indica un dels consultats.

Seu central de BPA.

Relacionat

La gestió de l’AREB genera unes pèrdues d’uns 500 milions a la BPA ‘intervinguda’

La decisió de l’AREB tanca la via administrativa però obre la jurisdiccional. I és del tot clar que hi haurà accions per mirar d’aturar el procés ara empès per l’agència estatal, sobretot si la liquidació ha de comportar quitances en els saldos dels clients i si aquestes, a més, eventualment haguessin de ser importants. “Hi haurà merder”, auguren algunes de les fonts parlant de manera planera.

Comentaris (3)

Trending