Cap previsió d’ajornament del Codi de Procediment Civil

Des del Govern es defensa que el text pot ser, justament, part de la solució als problemes que pateix la justícia tot i que des del PS s’avisa que el sistema no està prou preparat

Espot, durant un moment de la sessió de control.
Espot, durant un moment de la sessió de control. DEMÒCRATES

El Codi de procediment civil entrarà en vigor l’1 de gener, tal com estableix el mateix text. Des del Govern es defensa que el text, justament, ha de ser una solució i no un problema afegit a la situació complicada que viu la justícia. Per això, s’entén que, tot i les peticions rebudes des de diferents sectors, entre ells el Col·legi d’advocats, l’aplicació de la legislació no s’ajornarà. Des del Partit Socialdemòcrata s’ha criticat aquesta postura i s’ha anunciat la presentació d’una moció per debatre la qüestió al ple.

De fet, de discussió ja n’hi ha hagut durant la sessió de control en la qual el president del grup parlamentari del PS, Pere López, ha reclamat, justament, que es posposi l’entrada en vigor del Codi. “Tots els qui l’han d’aplicar arriben a la mateixa conclusió: pot ser bona llei si s’aplica quan sigui possible”, ha argumentat. I ara, ha indicat, no seria el moment. Ho evidenciaria la demanda feta per diferents col·lectius sobre la necessitat d’ajornar la data de validesa del text.

El Govern, però, no comparteix aquesta sensació. De fet, tant el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, com el cap de l’executiu, Xavier Espot, han deixat clar que, ara per ara, no hi ha cap canvi previst. De fet, han assegurat que, al seu entendre, el Codi no ha de ser pas un problema afegit a la situació del tercer poder sinó, tot el contrari. “Ha d’entrar en vigor, justament, per intentar trobar solucions i accelerar molt dels processos que tenim sobre la taula”, ha afirmat Espot.

De fet, tant el ministre cop el cap han volgut assegurar, a diferència de l’esgrimit per López, que el text compta amb molts suports. Rossell ha afirmat que “avui mateix he parlat amb el Consell Superior de la Justícia que m’ha dit que no hi ha cap inconvenient perquè això es posi en marxa” mentre que el màxim responsable de l’executiu ha posat sobre la taula la reunió mantinguda amb el Col·legi pels grups de la majoria on, ha afirmat, es va arribar “a un principi d’entesa”.

Les explicacions no han convençut el líder socialdemòcrata, que ha anunciat la presentació d’una moció, que s’haurà de votar la setmana vinent, on es reclamarà l’ajornament de l’entrada en vigor del text. Ha avançat, però, que es retiraria si, des del Govern, “se’ns garanteix un espai de diàleg i una reunió sense apriorismes per analitzar les condicions del Codi de Procediment Civil”.

Etiquetes

Comentaris

Trending