Beneïda l’expulsió d’un resident que en un any i mig va ser enxampat dos cops conduint begut

A banda de les alcoholèmies, se’l va arrestar dues vegades més en el mateix termini per fer cas omís a la retirada del permís que se li havia imposat

Façana principal de la Seu de la Justícia.
Façana principal de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Dues detencions per conduir begut i dues més per fer cas omís a la retirada del permís i per tant la prohibició de pilotar cotxes. Aquestes són les quatre infraccions comeses en un any i mig -un currículum iniciat quan no feia ni un any que estava establert al Principat- que han portat la sala administrativa del Tribunal Superior (TS) a validar l’expulsió per cinc anys dictada per l’administració contra l’implicat, que es defensava assegurant que no representava cap perill per a la seguretat pública i, a més, que portava un any casat al país.

El novembre del 2021 el Govern va confirmar l’expulsió de l’home per cinc anys, després que ja l’hagués advertit d’una possible expulsió el gener del mateix any. L’avís se li va fer després que se’l detingués per segona vegada conduint i amb una taxa d’alcoholèmia superior al 0,8. Com que ja havia estat advertit se’l va expulsar directament. L’implicat reclamava que se’l tornés a advertir i prou. Però el tribunal recorda que amb un avís quan s’han fet tantes infraccions en poc temps ja és suficient.

“És especialment significatiu la comissió reiterada del delicte de crebrantament de pena, fet que demostra que el recurrent no respecta l’autoritat ni les normes de convivència del país”

Les infraccions s’haurien comès del desembre del 2019 al juny del 2021. “Es tracta de fets que es reiteren en un breu espai de temps i l’activitat delictiva va començar poc temps després que l’agent estigués inscrit al Servei d’Immigració (ho estava des del 19/02/2019). A més, es especialment significatiu la comissió reiterada del delicte de crebrantament de pena, fet que demostra que el recurrent no respecta l’autoritat ni les normes de convivència del país”, remarca la sentència.

L’home defensava que més enllà de no ser un perill públic, porta un any casat amb una dona amb la qual feia cinc anys que mantenia una relació. Sobre això, la sala es mostra estranyada pel fet que la relació hauria començat abans el recurrent no estigués establert formalment al Principat. Però és que es donava el cas que la dona tampoc no ho estava. El fet de no tenir fills és un element que facilita la proporcionalitat de la mesura.

I tampoc acull la motivació del demandant que defensa que no serà una expulsió real de cinc anys perquè quan esgoti el termini i sol·liciti la renovació del permís de sojorn i treball li serà denegat, justament, pels antecedents. Però el tribunal recorda que aquests elements últims no són objecte del recurs i que quan succeeixin, si succeeixen, caldrà analitzar-los de nou.

Comentaris (8)

Trending