La Batllia ja investiga Buiques i la seva successora per fallida delictiva

Com a mínim un dels creditors de la constructora té interposada i admesa una querella criminal i altres industrials es podrien sumar a les accions legals

Byld és la successora de Buiques i també està querellada.
Byld és la successora de Buiques i també està querellada. Toni Solanelles

La Batllia investiga -encara que molt lentament- la presumpta fallida delictiva en què hauria incorregut la constructora Buiques. Com a mínim un dels creditors de l’empresa té presentada i admesa una querella criminal que engloba el fundador de la companyia, que ja n’està suposadament apartat, un dels dos administradors-gestors de la constructora i la seva successora, Byld. No només s’acusa Buiques i el seu entorn de fallida delictiva, també se li atribueix un delicte d’administració deslleial.

L’acció judicial, que fa un temps que es tramita a la Batllia, que ja ha fet algunes diligències tot i que molt lentament, transcendeix després que la Justícia acceptés declarar la fallida de la constructora a petició de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), a qui l’empresa també deu diners. De fet, han assegurat diverses fonts, són nombrosos els industrials, entitats bancàries i altres companyies a les quals Buiques deu diners. Justament ara s’estan presentant els crèdits per tal de xifrar el passiu de la constructora.

“Han deixat morir Buiques amb tots els problemes que arrossegava per centrar-se en la nova empresa”, afirmen alguns dels afectats, que hi afegeixen: “Fent una lectura fàcil es pot pensar que la comptabilitat de Buiques s’ha desviat”

Però la Batllia haurà d’analitzar què hi ha en el transvasament entre Buiques i Byld, que és una successora pràcticament idèntica. “Han deixat morir Buiques amb tots els problemes que arrossegava per centrar-se en la nova empresa”, han assegurat les fonts consultades. L’empresa querellant té al seu favor un reconeixement de deute signat per l’administrador de Buiques per 122.000 euros. Però just quan havia de començar a abonar els diners que devia, ja no ho va fer.

La querella criminal va ser el colofó a tot un seguit d’accions legals. Des d’una reclamació de quantitat inicial a sol·licitar al saig l’execució del deute reconegut. I després vindria la querella criminal, a la qual s’hi podrien sumar altres accions legals per part d’altres empreses creditores. Segons que han explicat les fonts consultades, hi ha industrials molt indignats pel comportament dels responsables de Buiques. “Sembla que se n’enfotin a la nostra cara”, han assegurat les fonts.

Les fonts consultades, properes a diversos industrials, consideren poc menys que una ‘estafa’ que la successora de Buiques s’anunciï a tot drap, “que patrocini equips de futbol o es passegin per tot el país vehicles retolats amb la nova marca de forma ben poc discreta”. Molts dels automòbils haurien pertanyut, inicialment, i sempre suposadament, a Buiques. De fet, la seu social, o almenys allí on tenen estacionat el parc mòbil Byld és al mateix magatzem d’Escàs que ostentava Buiques.

Un rètol de promoció de la successora de Buiques, BYLD.

Relacionat

Industrials afectats per la fallida de Buiques temen un alçament de béns

“Fent una lectura fàcil es pot pensar que la comptabilitat de Buiques s’ha desviat”, també i entre altres coses perquè els clients de la històrica constructora ara formalment en fallida també han basculat cap a la nova empresa germana, successora o com se li vulgui dir. “Tot plegat són faves comptades”, indiquen les fonts consultades, que asseguren que l’empresa querellant no descarta amplia la seva acció legal a altres persones relacionades amb el petit conglomerat empresarial. Alhora, esperen que la Batllia impulsi la instrucció de la causa.

Comentaris

Trending