La Batllia furga quatre anys després en el ‘desfalc’ a la mútua dels funcionaris

Prop de dos-cents treballadors públics van cobrar de més estant de baixa entre el 2015 i el 2017 i la Justícia ha de decidir ara si hi va haver alguna responsabilitat penal o no, perquè la majoria de les persones que van rebre els diners indeguts els van retornar

Una imatge de l'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Govern a Prat de la Creu. Toni Solanelles

Quatre anys després, la Batllia encara furga en relació amb la suposada mala praxi que hi va haver durant temps a la mútua dels funcionaris, aquella caixa comuna que garanteix als treballadors públics cobrar el 100% del salari en cas d’estar de baixa per malaltia. La Justícia ha de decidir encara si hi va haver responsabilitat penal o no n’hi va haver en relació amb un cas que va esclatar a final del 2018. Fa poques setmanes, diverses persones lligades amb aquell cas han hagut d’acudir a declarar davant la instructora de la causa.

En el tram final de l’any 2018 hi va haver un enfrontament entre diversos sindicats funcionarials i la necessitat de fer una millor gestió de la mútua de malaltia per tal que els treballadors públics de baixa pogués cobrar íntegrament el salari el dia 25 de cada mes igual com quan aquests empleats ho fan en el cas d’estar treballant sense incidències. Com que estant de baixa, una part de la remuneració l’abonava la CASS i una altra la mútua, el salari complert no es percebia fins més enllà del primer de mes següent.

Tot plegat es va enverinar. Hi havia la sensació que hi havia funcionaris que aprofitant canvis en els mecanismes complementaris de cobrament en cas de baixa havien cobrat de més. I, efectivament, així va ser. Davant la maregassa, el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) va acabar fent públiques unes dades de què disposava i que revelaven que entre el 2015 i el 2017 hi havia hagut 195 funcionaris que havien cobrat de forma indeguda estant de baixa. I això havia comportat un forat de més de 250.000 euros a la mútua.

Participants en una de les concentracions de funcionaris per protestar per la reforma de la Llei de la Funció Pública.

Relacionat

195 funcionaris van rebre diners indegudament estant de baixa entre el 2015 i el 2017

La revelació d’aquelles dades va comportar una investigació d’ofici de la fiscalia amb el suport dels especialistes en delictes econòmics de la policia. Diversos col·lectius sindicals van demanar explicacions a la comissió de gestió de la mútua, llavors presidida per Yolanda Font. De fet, hi va haver qui va demanar una actuació decidida dels responsables de la mútua contra aquells que haguessin cobrat de més. Mai hi va haver actuació i tampoc la situació es va aclarir mai massa.

Davant d’aquesta actitud poc transparent -i encara que amb el temps, sinó tots pràcticament tots aquells que havien cobrat de més haurien retornat els diners-, el desembre d’aquell 2018 el Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA) va posar en coneixement de la Batllia el cas. Entenia que la Justícia havia d’investigar l’afer. I ho va comunicar a la Justícia tot i que la fiscalia ja actuava perquè entre els beneficiats d’aquells pagaments indeguts, duplicats, hi havia funcionaris de policia i es considerava que la Batllia era o hauria de ser un organisme més neutre que no pas la fiscalia, que treballava colze a colze amb policies.

El president del CFPA, Salvador Prieto, en primer terme, amb l'advocat Josep Anton Silvestre i el vocal del sindicat Llorenç Martí al costat.

Relacionat

La fiscalia investiga el frau de la mútua de funcionaris

Quatre anys després, i sense que l’Altaveu n’hagi pogut aclarir la motivació, què ha impulsat finalment l’actuació judicial, una batlle d’instrucció especialitzada ha pres cartes en l’assumpte. De fet, fa setmanes hauria rebut testimoni de diverses persones implicades en l’afer. Segons les fonts, l’esmentada Font, per exemple, hauria hagut d’anar a donar compte d’aquella situació. D’exposar les seves impressions, explicar com es duia a terme la gestió de la mútua i quines decisions es van adoptar per recuperar allò que s’havia perdut.

És evident, han assegurat les fonts, que el fet que s’acabés rescabalant pràcticament tot allò que la deficient gestió de la mútua va fer que comportés un forat superior al quart de milió hauria atenuat tot plegat. També el pas del temps. Però això no treu que la Batllia no pugui observar responsabilitat penal d’alguns dels implicats, encara que les fonts consultades no han descartat que finalment la instrucció acabi portant a un arxiu de la causa.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending