Andorra no progressa adequadament per combatre la corrupció

Un informe del Greco diu que no s'adopten les mesures necessàries amb els consellers generals, batlles i fiscals

Comentaris

La nova Seu de la Justícia.
La nova Seu de la Justícia. Toni Solanelles

 L'informe del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco) del Consell d'Europa conclou que els avenços del país sobre la prevenció de la corrupció entre parlamentaris, jutges i fiscals són molt limitats i que el nivell de compliment és "generalment insatisfactori". Pel que fa a la justícia, demana a les autoritats modificar la composició del Consell Superior  per garantir que almenys la meitat dels seus membres siguin els representants del poder judicial elegits pels seus companys, així com considerar el nomenament de jutges per un període indefinit.

Aquestes reformes implicarien una sèrie de mesures, inclosa la modificació de la Constitució, i el Greco constata la manca de progressos en la implementació de les seves recomanacions. D’altra banda, l’informe acull amb satisfacció la reforma duta a terme el 2018 sobre els sistemes de responsabilitat disciplinària per a jutges i fiscals, que inclou el període a partir del qual hi ha un termini de prescripció de delictes i mala conducta. Aquesta reforma també va establir un procediment específic per a les entrevistes disciplinàries i va fixar que les decisions de presa de decisions del Consell Superior de Justícia s’incloguessin a l’informe anual sobre les activitats i l’administració del sistema judicial.

L'informe que s'ha publicat aquest dimecres, valora de manera positiva la formació continua dels membres del poder judicial No obstant això, l'organisme europeu comsidera que encara falta un mecanisme permanent i institucional que permeti als batlles i fiscals obtenir assessorament confidencial en matèria ètica. En un altre ordre de coses, crida l'atenció sobre els modestos progressos en prevenció de la corrupció entre els consellers generals. Tot i la legislació modificada que obliga el Consell General a publicar informació sobre iniciatives parlamentàries, encara no hi ha un procediment adequat per a la consulta pública. S’ha format un grup de treball per crear un codi de conducta per als parlamentaris, però aquest codi encara no s’ha redactat.

A més, segons les conclusions de l'informe, els parlamentaris no estan obligats específicament a declarar conflictes d’interessos i no hi ha cap sistema per a la declaració pública dels seus béns i dels seus interessos. Des del Greco es recorda que la transparència de les activitats dels consellers és un aspecte important de la democràcia i que la majoria d’ells ho són a temps parcial i, a més, duen a terme altres activitats.

El Greco conclou que Andorra només ha implementat satisfactòriament tres de les tretze recomanacions incloses a l'informe d'avaluació de la quarta ronda. S'han implementat parcialment tres recomanacions i set no. Andorra ha de presentar un informe el 30 de setembre de 2021 sobre els avenços realitzats en la implementació de les recomanacions pendents.

 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending