Afers Socials pagarà cada mes 5.658 euros per plaça no ocupada al centre per a joves amb trastorns

El CREI no es posarà en marxa de cap manera abans del setembre perquè l’adjudicació que recull el BOPA aquest dimecres no estableix l’inici del contracte fins a l’1 de setembre

Una imatge del CREI durant una visita institucional.
Una imatge del CREI durant una visita institucional. SFGA

Ocupades o sense ocupar, les places del centre residencial d’educació intensiva (CREI) tindran un cost molt notable per a l’Estat. Tot i que aquest equipament destinat a mirar de reeducar els joves amb trastorns es considera del tot necessari, diferents experts consultats consideren que la quantia del contracte és molt elevada. Per cada plaça residencial ocupada, Afers Socials abonarà 8.082 euros al mes a la concessionària. Però és que si la plaça no s’ocupa també caldrà fer front a una despesa mensual de 5.658 euros.

El BOPA recull aquest dimecres les dades bàsiques de l’adjudicació feta a la unió temporal d’empreses (UTE) formalitzada per dues fundacions catalanes especialitzades en la matèria. La Fundació Mercè Fontanilles i la Fundació Resilis. Entre altres coses, de l’edicte en qüestió en sobresurt que per molt que la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, s’obstinés a indicar que la voluntat era posar en marxa el centre -que ocupa una part important de l’antiga residència Solà d’Enclar- o aquest mateix mes de juliol o a l’agost a tot estirar, això legalment ja és impossible. El contracte que es preveu amb les dues fundacions no pren vigència fins a l’1 de setembre. I encara després la concessionària té un marge de dos mesos per assentar-se i posar en marxa l’equipament.

L’Estat abonarà 269,40 euros al dia per cada plaça residencial ocupada (8.082 euros al mes). Si el servei només és de dia, la tarifa diària de plaça ocupada es redueix a 45,30 euros (1.359 euros mensuals). Com que el fet de tenir places a disposició també generen un cost -materials, monitors, especialistes disponibles…- també hi ha tarifes en el cas que la plaça no estigui ocupada: 188,60 euros diaris en el cas del lloc residencial (5.658 euros al mes) i 31,70 euros (950 al mes) si la plaça és de dia. També s’estableixen tarifes en el cas de places sobreocupades.

El CREI va a l'antiga residència Solà d'Enclar.

Relacionat

Dues fundacions catalanes gestionaran el centre reeducarà joves amb trastorns

En principi, les places residencials seran ocupades per aquells joves que hagin d’ingressar de manera forçada al centre per una decisió judicial. En aquest cas, el cost del servei l’assumeix íntegrament l’Estat. En el cas de les places diürnes el repartiment de càrregues està més repartit. En tot cas, l’edicte d’adjudicació no fa referència a aquesta circumstància. Per ara, responsables de cap de les dues fundacions s’han volgut manifestar al respecte del projecte que pretenen tirar endavant. Volen acabar de tancar serrells i embastar el que faci falta.

L’edicte sí que deixa clar els terminis d’execució. És a dir, la vigència del contracte. Comença l’1 de setembre d’enguany fins al 31 de desembre del 2027. A partir d’aquesta data, el contracte es pot prorrogar, previ acord de Govern, per tres períodes de tres anys, sense que el termini total pugui superar els catorze anys. És a dir, com a molt es pot allargar fins al darrer dia d’agost del 2036. El Govern ha de comunicar amb una antelació mínima de sis mesos, abans de l’acabament del termini principal del contracte o de les pròrrogues, la intenció de prorrogar-lo. En conseqüència, inicialment almenys, no es preveu que la concessionària pugui refusar unilateralment continuar.

Documents

Comentaris (12)

Trending