Els advocats exigeixen als tribunals “que les actuacions judicials no s’allarguin més del necessari”

La junta del col·legi professional probablement formarà l’única llista per continuar dirigint el col·lectiu, amb un canvi de papers entre Sopena i Baixench, que aspira a ser la degana

Xavier Sopena i Sònia Baixench s'intercanviaran les funcions al capdavant del Col·legi d'Avocats.
Xavier Sopena i Sònia Baixench s'intercanviaran les funcions al capdavant del Col·legi d'Avocats. ALTAVEU

El Col·legi d’Advocats està altament preocupat “per la durada dels processos” judicials. I més encara si aquests afecten juristes, lletrats. La junta encapçalada per Xavier Sopena arriba al final del seu mandat de dos anys però la voluntat és mantenir-se al capdavant del col·lectiu amb un equip calcat a l’actual però amb un canvi de papers entre el degà i la vicedegana. Sònia Baixench aspirarà a liderar un òrgan professional que es marca com a repte “ajudar, en la mesura del possible, a agilitzar la justícia i els processos”.

En pocs dies hi haurà unes noves eleccions en les quals, ara per ara, sembla que hi haurà només una candidatura, encapçalada per Baixenç i amb Sopena aquest cop com a número 2. Fins al 15 de febrer hi ha marge perquè s’organitzin altres equips, però no es preveu. La candidatura continuista és idèntica a l’actual junta i pretén “continuar la tasca desenvolupada i més concretament reiterar la necessitat que s’aprovi la Llei de l’advocacia” que resta pendent al Consell General.

La voluntat de la futura junta és “contactar els grups parlamentaris als efectes de millorar el contingut dels projectes de Llei en curs (Llei contenciós-administratiu, Llei d’accés electrònic a l’Administració de Justícia, etc..), insistir en l’agilitació de la Justícia, reforçar la defensa del nostre col·lectiu davant de les institucions i en concret vetllant per que es restableix la relació de respecte i cooperació amb l’administració de Justícia, aportant millores i, en col·laboració i en total transparència”.

COMUNICAT

La junta liderada per Sopena ha fet balanç de la seva actuació a través d’un comunicat, en què recorda, entre altres que “la predisposició que ha tingut sempre el col·legi a l’hora de crear ponts de diàleg i noves fórmules de treball per avançar de forma transversal és una constant”. Per aquest motiu el 2020 es va crear la Comissió de la Justícia amb la finalitat de millorar-ne el seu funcionament. “La junta opina que la complexitat actual s’ha d’abordar de forma conjunta i tenint en compte totes les veus i les parts implicades, per això es considera que aquesta comissió hauria de tenir caràcter permanent.”

L’ens professional considera que “un imputat no pot estar pendent de judici durant anys”. En aquest sentit, “no es pretenen canviar certes situacions judicials, el que preocupa és la durada dels processos. Aquesta situació també té impacte en alguns lletrats que es troben en situacions processals que s’estan dilatant en el temps de manera excessiva”. Es fa referència en aquesta ocasió a la situació del lletrat Josep Antoni Silvestre, i a una recent vista en què la fiscalia va fer algun que altre retret menyspreador respecte del Col·legi d’Advocats, un judici on la junta formalment no hi estava representada.

En una tèbia resposta a aquell atac, la junta col·legial deixa clar que “considera que els advocats, com a defensors dels administrats i garants de la protecció dels drets i llibertats dels seus clients, han de poder exercir la seva professió i demana que les actuacions judicials no s’allarguin més del necessari”. Per tot plegat, i després de les eleccions, la voluntat és “ajudar, en la mesura del possible, a agilitzar la justícia i els processos i, continuar treballant per a la defensa dels seus col·legiats fent prevaldre els principis que regeixen el Col·legi d’Advocats assegurant la llibertat d’expressió dels advocats com un dels pilars de la professió i exercint l’empara col·legial en el supòsit que un advocat demani suport si considera que s’ha vulnerat o no s’han tingut en compte els seus drets o llibertat”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending