El fiscal manté la petició de presó per l'advocat que va fotografiar els Pujol a la Batllia

El ministeri públic i l'acusació particular demanen 6.000 i 2.000 euros respectivament en concepte de responsabilitat civil per a cada un dels afectats

Comentaris

Pere Pujol il'advocat  Albert Carrillo, al complex de Prada Casadet, quan van venir al Principat a l'estiu.
Pere Pujol il'advocat Albert Carrillo, al complex de Prada Casadet, quan van venir al Principat a l'estiu. Cristian Cortés

El Tribunal de Corts ha torna a jutjar aquest dimecres un acusat per un presumpte delicte de violació de la intimitat per la difusió d’una foto de quatre membres de la família Pujol-Ferrusola a la segona planta de la Batllia quan anaven a declarar per un presumpte delicte de revelació del secret bancari. L’anterior judici es va suspendre el mes de juliol perquè el tribunal havia d'aclarir si la fiscalia estava legitimada a investigar el cas sense que els afectats s’haguessin queixat.

La fiscalia, representada pel fiscal general Alfons Alberca, ha mantingut la petició 36 mesos de presó i el pagament de 6.000 euros en concepte de responsabilitat civil pel perjudici causat per a cada un dels afectats. L'acusació particular dels germans Pujol-Ferrusola,amb l'advocat Benjamí Rascagneres, ha demanat la indemnització de 2.000 euros per a Pere, Oleguer i Jordi Pujol Ferrusola. L'advocat defensor i acusat ha demanat l'absolució.

L’acusat no ha contestat a les preguntes del fiscal general. En la seva intervenció ha explicat que no ha vulnerat el dret a la intimitat dels germans Pujol, que no té cap   relació amb el diari ‘El Mundo’ -“soc subscriptor de La Vanguardia”-, i ha assegurat que no és membre de la policia patriòtica, ni tampoc milita al PP o a Vox. Ha recordat que en el seu moment, la seva representació lletrada va presentar una qüestió de nul·litat en considerar il·lícits els enregistraments perquè vulneraven la seva intimitat i ha negat rotundament  ser l’autor de les fotos. També ha negat que estava a la Batllia el 24 de setembre del 2014 quan es van fer les fotos.

Pere Pujol i Albert Carillo en el complexe de Prada Casadet.

Relacionat

Corts haurà de dir si el fiscal podia investigar l’origen d’una foto sense la queixa dels Pujol

Abans, tan la fiscalia com l’acusació particular havien demanat la suspensió de la vista per la no compareixença d’un testimoni -l'advocat Albert Carrillo-, a la qual cosa s’ha oposat el tribunal al·legant que sabia que havia d’estar present des de l’1 de setembre. El testimoni, un advocat, va informar el dilluns al migdia que tenia judicis a l’Audiència provincial de Barcelona. El tribunal ha considerat que les vistes d’Andorra no es poden guiar pel  calendari judicial d’un altre país.

L’acusat, en la seva defensa, ha posat en relleu la contradicció que l’advocat actual dels Pujol fos comissari de policia quan s’estaven investigant els fets relacionats amb l’exmandatari català

A l’inici de la vista l’acusat ha fet esment als informes pericials que van efectuar els perits, subratllant que “estaven a les ordres d’un comandant que ara és advocat de l’acusació particular i amb un pare que ha estat advocat dels Pujol”. S’ha referit a que la dona del Cèsar no només ha de ser honesta sinó que també ho ha de demostrar”. L’advocat de l’acusació particular ha negat la seva participació en el cas mentre que el fiscal general ha manifestat que “un comissari no és un investigador i, per tant, no existeix cap incompatibilitat”. Els pèrits han afirmat que la foto està feta amb un telèfon mòbil i, a preguntes del fiscal, han afirmat que en un fotograma de les càmeres de vigilància, es veu l’acusat amb un mòbil a la mà.  A preguntes de la defensa han indicat que, en aquell moment, eren subordinats del comissari, ara advocat de l’acusació particular.

En el torn de declaració dels testimonis, Pere Pujol ha manifestat que va venir a Andorra per declarar en una causa el setembre del 2014 a la Batllia amb el seu advocat a Espanya. Ha dit que treballa d’enginyer agrònom i que no s’ha dedicat mai a la política. La publicació de la seva fotografia al diari ‘El Mundo’ ha tingut unes conseqüències negatives per a ell.  Ha afegit que també es van publicar fotos seves en publicacions andorranes i que no va emprendre cap acció legal. No ho va fer pels dubtes que tenia entre una seu judicial i un espai públic. Jordi i Oleguer Pujol  s'han expressat en els mateixos termes que els seus germans.

L'acusat destaca la celeritat del fiscal  per perseguir aquest delicte

La decisió de presentar la denúncia es va prendre, segons el testimoni, de manera consensuada entre tota la família. L’acusat i defensor al mateix temps ha plantejat si la publicació de la foto podia ser un muntatge com els de les escoltes il·legals en un restaurant de Barcelona. El debat ha girat al voltant de si la segona planta de la Batllia és un espai públic o privat i en el concepte d'intimitat. L'acusat, després d'esmentar "la celeritat del fiscal en perseguir aquest delicte" ha opinat que les imatges fetes a la segona planta no vulneren la intimitat. "Perquè hi ha càmeres de vídeo que filmaven des de feia 14 anys per indicació del Consell Superior de la Justícia i això demostra que és un espai públic destinat a ús públic".

En el torn de conclusions, l'advocat de l'acusació particular ha reiterat que el cos d'ordre treballa sota principis de jerarquia, imparcialitat i neutralitat. Ha sortit al pas de la teoria del complot que havia exposat el defensor. "Perquè això nó és una pel·lícula de James Bond. Aquí no hi havia càmeres secretes, espies o el CNI". El fiscal general ha reiterat que en el moment de la foto, només hi havia una persona al passadís del segon pís i era l'acusat. En les darreres intervencions, el fiscal i el lletrat de l'acusació particular han tornat a lamentar la no compareixença de l'advocat dels Pujol, motiu pel qual havien demanat la suspensió del judici. El president del Tribunal ha considerat que poc podia aportar de nou el seu testimoniatge.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending