Josep Duró admet haver cobrat una comissió d'una de les empreses que 'untava' Pujol a través del propi 'Júnior'

Comentaris

Josep Duró admet haver cobrat una comissió d\'una de les empreses que \'untava\' Pujol a través del propi \'Júnior\'
Josep Duró admet haver cobrat una comissió d\'una de les empreses que \'untava\' Pujol a través del propi \'Júnior\'

L’exconseller general, excònsol d’Ordino i empresari Josep Duró va cobrar comissions de l’empresa espanyola Isolux a través del fill gran dels Pujol-Ferrusola, Jordi 'Júnior', per haver intermediat en la consecució d’unes obres al Gabon. Isolux no va voler pagar directament la part de la comissió que li corresponia a Duró per no haver ‘de passar’ per Andorra. Així ho ha explicat avui el polític i empresari ordinenc al jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata. Duró ha comparegut a través de videoconferència davant el magistrat que investiga el ‘cas Pujol’ des de les instal·lacions judicials andorranes.

Josep Duró i el seu cosí Pierre estaven citats per comparèixer des d’Andorra a l’Audiència espanyola. Tots dos són considerats els ‘introductors’ de Jordi Pujol júnior al país africà. De la Mata ha intensificat les darreres setmanes la investigació sobre el cas de la desviació de diners obtinguts presumptament de forma il·lícita per part de la família de l’expresident de la Generalitat catalana. I una de les madeixes que intenta descabdellar és la de la suposada xarxa de blanqueig i comissions que el fill gran dels Pujol-Ferrusola se sospita que tenia al Gabon. Duró, Josep, és un dels testaferros o col·laboradors que Júnior té o tenia al Principat.

Tant l’excònsol com el seu cosí tenen una vinculació molt gran amb Gabon. Pierre Duró és un enginyer d’obra pública que fa més de quaranta anys que viu en aquell país. Exactament, des del 1972. ELF Gabon va acudir a Duró perquè necessitava un enginyer per a unes operacions de construcció, segons que ell mateix va explicar en alguna entrevista. A través d’en Pierre, Josep, també ha estès una bona xarxa de contactes al país de l’Àfrica central. I n’és cònsol honorari. La vinculació dels dos familiars amb els màxims dirigents polítics gabonesos és molt elevada i important.

Segons que ha avançat el digital ‘El Español’, Josep Duró hauria explicat a De la Mata, entre altres coses i segons testimonis presencials en la compareixença, com van anar les gestions i la intermediació per tal que l’any 2000 la firma Isolux pogués aconseguir un contracte de construcció de xarxes elèctriques al Gabon. Jordi Pujol hauria posat en contacte els cosins Duró amb l’empresa espanyola i, a partir d’aquí, els Duró van moure fils al país africà fins que, almenys així ho ha explicat la font presencial a la declaració, el govern gabonès va acabar firmant el contracte per instal·lar les xarxes elèctriques.

Suposadament, es va pactar que els Duró i Pujol rebrien una comissió de la qual el fill de l’expresident català en rebria el 18%, que va suposar-li 650.000 euros. Jordi Pujol Ferrusola no va fer ni una sola gestió, això sí, segons que ha explicat l’excònsol ordinenc hauria anat tres vegades al Gabon per reunir-se amb els cosins andorrans i comprovar sobre el terreny com anaven els contactes. No obstant això, segons hauria explicat l’empresari ordinenc, Pujol no hauria intervingut directament en cap trobada amb els dirigents polítics gabonesos.

Quan Isolux va tractar el tracte amb l’administració del país africà va disposar-se a satisfer les comissions als intermediaris. Però va descartar fer-ho directament a Josep Duró perquè, segons hauria explicat avui davant el magistrat De la Mata, Isolux ho hauria d’haver fet a través d’una empresa andorrana de l’excònsol i va voler evitar problemes amb les autoritats espanyoles pel fet d’haver fet transaccions financeres cap al Principat. Per tant, Isolux va preferir abonar tota la comissió pactada a Jordi Pujol i aquest va transferir la part dels Duró al compte que un d’ells tenia obert al Gabon. La justícia espanyola sospita que 'Júnior' va arribar a rebre 15 milions d'euros d'Isolux per diverses intermediacions.

Comentaris

Trending