Les retirades (policials) de permisos de conduir es disparen amb el nou Codi de circulació

El nombre de detencions per conduir tenint el carnet suspès també van lleugerament a l’alça i se situaran al tomb del mig centenar anuals

Agents de policia fent un control.
Agents de policia fent un control. POLICIA D'ANDORRA

El nou Codi de circulació està comportant un notable increment de retirada de permisos de conduir en l’àmbit administratiu, és a dir, suspensions de carnet que no van precedides d’una detenció. De fet, aquesta situació era en certa manera esperable atès que els canvis normatius han fet augmentar el nombre de motius que possibiliten una suspensió administrativa del permís.

En paral·lel al fet que la policia estigui retirant més carnets de conduir hi ha també un increment, encara que més moderat, de detencions de persones que es posen al volant tot i sabent que se’ls ha suspès el permís. En aquest àmbit, però, mentre que s’han incrementat els detinguts per haver-se’ls-hi retirat el carnet per una causa administrativa, s’ha reduït el nombre de persones arrestades per no disposar del permís arran d’una prohibició judicial.

Fins aquest divendres s’havien detingut disset persones per tenir retirat el permís per ordre administrativa i 28 més que es van quedar sense carnet per ordre judicial

Tres són les infraccions més reiterades que han portat la policia, segons dades d’aquest departament, a haver de retirar un permís sense que amb anterioritat s’hagi procedit a un arrest. L’excés de velocitat, les alcoholèmies que se situen entre els 0,51 grams d’alcohol per litre de sang i els 0,80, i l’acumulació de sancions -més de tres de greus o molt greus en un termini màxim de nou mesos- en l’àmbit de la conducció.

No obstant això, de motius que han portat la policia a retirar carnets durant el 2022 n’hi ha força més. Des de la conducció temerària a fer curses entre conductors -tècnicament, competència de velocitat en les vies públiques obertes. Però també conduir sense disposar del permís de conduir corresponent o no homologat, posar-se al volant havent consumit estupefaents, no disposar de l’assegurança obligatòria corresponent o fer maniobres de canvi de sentit en marxa en llocs manifestament perillosos.

SENSE CARNET

Pel que fa a les detencions de conductors que es posen al volant tot i tenir el carnet suspès, els darrers quatre anys s’havien situat al tomb de la quarantena. Però aquest 2022 se superarà aquesta xifra i potser, fins i tot, anirà més enllà de la cinquantena. Fins aquest divendres s’havien detingut disset persones per tenir retirat el permís per ordre administrativa i 28 més que es van quedar sense carnet per ordre judicial.

Per tant, fins ara hi ha hagut 45 detencions d’aquestes característiques. El 2021 van ser 44 (dues de persones sense carnet per ordre administrativa i 42 que es van saltar l’ordre judicial). Per raons òbvies, aquesta situació va relaxar-se una mica el 2020 (34 detinguts totals, 2 i 32) tant en relació amb els anys posteriors, com s’ha vist, com amb els anteriors. El 2018 hi havia hagut 40 detencions (6 i 34) i el 2019 els arrestos va ser 41 (3 i 38).

Comentaris (4)

Trending