Preocupació per la suposada radicalització islàmica de joves del país

La localització del ‘bolígraf-pistola’ preparat per disparar és la confirmació, per a alguns investigadors policials, que cal extremar la prevenció perquè Andorra no queda al marge de certs comportaments que es van globalitzant

Un agent de policia al costat d'un vehicle policial.
Un agent de policia al costat d'un vehicle policial. POLICIA D'ANDORRA

La localització, fortuïta, això sí, del ‘bolígraf-pistola’ preparat per disparar és la confirmació, per a alguns investigadors policials, del que fa temps que s’està poc o molt controlant: la suposada radicalització islàmica d’alguns joves del país. En més d’un estament hi ha preocupació per aquest fet. I, també, pel que es considera que va ser, la de diumenge, una actuació judicial massa a la lleugera en relació amb el resident detingut la matinada de dissabte.

Jurídicament, a l’home de 28 anys que se li va trobar l’arma prohibida, segurament adquirida per Internet, i un carregament de munició del calibre 22 molt important, se li va aplicar una ordenança penal i tot està resolt. És a dir, el cas està tancat i no es pot investigar res més oficialment entorn a aquest ciutadà “que no portava el que portava per a res”, segons fonts consultades, que lamenten que “condemnat de forma condicional ja no es pot ampliar la investigació de forma més curosa”.

Això no vol dir, asseguren les fonts consultades, que hi hagi accions preventives. Que es facin seguiments discrets de forma general -no pas a ningú en concret, perquè això estaria totalment prohibit- per vetllar perquè no surti de mare un fenomen que s’està veient en altres societats de l’entorn proper i de la qual, per sort o per desgràcia, Andorra no en queda al marge. En aquest marc, la condemna condicional per la via ràpida, segons les fonts, no ha satisfet ni a alguns investigadors policials ni tampoc a certs sectors judicials.

L'arma de foc prohibida amb la munició.

Relacionat

La troballa d’un ‘bolígraf-pistola’ i 41 cartutxos en el control d’un vehicle encén les alarmes

El cert és que la detenció administrativa de l’home detingut la matinada de dissabte es va allargar una mica més del que hauria estat habitual en situacions similars tant per l’origen del detingut com per la naturalesa de l’arma que portava al damunt. L’escorcoll domiciliari que es va fer en el marc de la detenció va donar resultat negatiu, és a dir, no es va localitzar res més. Però amb tot, els investigadors consideren que amb això no n’hi havia prou. Que hauria calgut aprofundir.

No serà el cas. El que sí que hi ha la certesa és que joves del país amb arrels o orígens islàmics cada cop tindrien comportaments més radicals. I se n’estan analitzant alguns vincles. No és el primer cop que aquesta situació es dona. Però sí que ara està més sostinguda en el temps i implica algunes persones més del que havia estat habitual en altres casos. I l’afer del vel a l’escola, creuen els investigadors, acaba sent, segons les fonts consultades, una altra cara de la mateixa moneda. I tot plegat no només no agrada gens sinó que amoïna molt.

Etiquetes

Comentaris (39)

Trending