La missió impossible de trobar forenses per a Andorra

Interior ha hagut de declarar deserts diversos edictes en què cerca especialistes en medicina legal atès que des de fa molts mesos només n’hi ha un per a tot el país, amb les dificultats i retards que això suposa

Un metge forense preparant-se per treballar amb un cadàver.
Un metge forense preparant-se per treballar amb un cadàver. arxiu

Un dels molts problemes que té el ministeri de Justícia i Interior, que d’ell depèn el departament de Medicina Legal i Forense, és la manca d’experts en aquest camp. La situació és ja del tot insostenible, després de molts mesos amb un sol professional exercint en tot el país. A cor que vols i acumulant retards a l’hora de fer informes i havent de ventilar-se autòpsies i similars quan calen si mai se n’ajunten més d’una en pocs dies. Si n’hi ha quatre en qüestió de pocs dies com va passar fa pocs dies el resultat pot ser del tot impredictible.

Fa molts mesos que el ministeri cerca professionals de la medicina forense. I no hi ha manera. Diversos edictes s’han hagut de declarar deserts. I no és una cosa d’ara, ni de fa dos mesos tot i que a mitjan 2021 es va agreujar molt la situació perquè un dels dos metges que exercien al país va decidir plegar. Evidentment, amb només un forense per a tot el Principat la cosa es complicava i de quina manera. Però és que des del 2020, com a mínim, que la recerca d’experts d’aquest camp de la medicina fa ballar el paraigües.

Les fonts consultades han assegurat que Andorra no atrau per a professionals d’aquest àmbit. Suposadament, el salari tampoc deu acompanyar -els darrers edictes situen l’oferta econòmica bruta anual al tomb dels 32.000 euros; un parell d’anys abans eren 36.000 euros. Les condicions amb què cal treballar tampoc són les millors, asseguren els consultats, que recorden que la darrera forense en plegar era una especialista de nacionalitat andorrana amb una molt bona formació i resolutiva en la seva feina a qui li va sortir una oferta fora del país, i veient com anaven les coses al Principat, va decidir acceptar-la i marxar.

Un forense en plena activitat.

Relacionat

Andorra es queda amb un forense menys

“A aquesta metgessa se l’havia d’haver cuidat més, però no va ser el cas”, indiquen els consultats, que lamenten la manca d’estabilitat per molt que l’actual forense que hi ha al país, tot i la seva joventut, ja fa un reguitzell d’anys que exerceix a Andorra. Amb la doctora que va marxar, diuen les fonts, s’hauria d’haver intentat bastir un equip que donés estabilitat -com la que oferia la presència de la ja jubilada Carme Moreno, tot i les mancances que sempre la van envoltar també- i un servei que ara no es té.

Molts informes pericials s’han de subcontractar. La Batllia acumula retards en la presa de decisions perquè falten els estudis necessaris. I tot plegat és un peix que es mossega la cua. Ni els centres forenses, ni la policia, ni l’administració de Justícia estan satisfets. Ans el contrari. I la resolució del cas no sembla fàcil. Fa pocs dies es van tornar a convocar dues places vacants. Però molt es tem que el resultat serà el mateix que el dels anteriors edictes publicats. Un maldecap en tota regla.

Comentaris (10)

Trending