Miquel Àngel Garcia i Oriol Magrinyà dirigiran el centre penitenciari

El ministeri d’Interior opta per una ‘solució de casa’ per posar punt i final a la interinitat que s’ha viscut al capdavant de la presó els darrers mesos

Miquel Àngel Garcia en un parlament en l'anterior etapa al capdavant d'Institucions Penitenciàries.
Miquel Àngel Garcia en un parlament en l'anterior etapa al capdavant d'Institucions Penitenciàries. ARXIU / SFGA

Dos dels principals comandaments d’Institucions Penitenciàries, l’oficial Miquel Àngel Garcia i el sotsoficial Oriol Magrinyà, tenen tots els números per situar-se al capdavant de la presó. De fet, segons fonts del ministeri d’Interior, la decisió ja estaria presa i havia de ser validada durant el consell de ministres d’aquest dimecres. L’anunci oficial s’hauria de dur a terme, en principi, en les properes hores. El departament que dirigeix Josep Maria Rossell no vol que s’allargui més la interinitat que hi ha hagut al davant del centre penitenciari els darrers mesos.

Si no hi ha canvis d’ultimíssima hora que ara mateix no es preveuen, Rossell i els seus col·laboradors ministerials haurien optat per una ‘solució de casa’ per donar per acabada l’etapa de transició des que es va anunciar la voluntat del fins ara director, l’oficial major de policia Francesc Tarroch, de deixar la presó i poder-se jubilar com a policia. L’esclat de la pandèmia i una malaurada baixa mèdica han retardat els moviments, que fa temps que s’estan estudiant des del ministeri de Justícia i Interior, segons que han expressat fonts d’aquest departament.

De fet, si els canvis no s’han formalitzat abans seria, especialment les darreres setmanes, per la situació mèdica que afecta Tarroch. Per respecte a aquest experimentat funcionari no s’hauria fet cap pas en ferm. Però vist que la situació es dilatava i el neguit al centre penitenciari era cada vegada més gran, i atès que en principi Rossell no comptava amb el director adjunt, aquests darrers mesos al capdavant del centre penitenciari (Ismael Alarcón, sotsoficial), per donar impuls a una nova etapa a la Comella, s’hauria arribat a un acord amb Tarroch per tal de, respectuosament, poder procedir a fer els canvis.

Qui serà designat director ja va estar al capdavant d’Institucions Penitenciàries del 2012 al 2015 i l’adjunt és un sotsoficial de dilatada experiència, inclosa la sindicalista

En aquest sentit, els escollits, segons les fonts ministerials que han donat pocs detalls fins que la designació no es confirmi, són l’oficial Miquel Àngel Garcia, que ja va dirigir la presó des del 2012 al 2015 i anteriorment ja havia estat director adjunt, i el sotsoficial Oriol Magrinyà. Les fonts consultades han assegurat que es tracta de dos perfils relativament diferents, tots dos amb molt bagatge a la institució, això sí, i que s’espera que formin un bon tàndem en un centre que no és gens fàcil de gestionar.

Tant Garcia, a qui l’absolució en la causa judicial que el va apartar al seu dia de la direcció l’hauria tornat a situar entre els possibles substituts de qui va ser el seu substitut, com Magrinyà amb, entre altres coses experiència sindicalista, en serien plenament conscients, de la dificultat que suposa liderar Institucions Penitenciàries, i ja no per la sensibilitat de la feina a fer sinó per la composició del personal funcionari. El ministre Rossell, que espera que l’experiència directiva d’una i el treball metòdic de l’altre es complementin, voldria passar pàgina a la interinitat dels darrers mesos i al cas de la fugida, que encara cueja.

En aquest sentit, el ministre també hauria de resoldre en breu els expedients que el seu dia es van obrir a tres vigilants penitenciaris per la comissió de faltes greus i molt greus en el cas del pres que durant unes hores es va aconseguir escapolir del centre penitenciari després d’enfilar-se per un dels murs del mòdul de la presó on estava aïllat a conseqüència d’una de les sancions que se li havia imposat.

Comentaris (4)

Trending