Interior admet que la presó actual no pot destinar un espai a reclusos amb problemes de salut mental

Rossell creu que la modificació del conveni amb el SAAS que permet ampliar el nombre d’hores d’atenció psicològica als presos que ho necessitin resol la mancança i que per a solucions més definitives cal una reflexió més profunda i més recursos

Josep Maria Rossell (dreta) parlant amb l'assessor del Consell Superior Ramon Camp amb la catedràtica Marta Ortega.
Josep Maria Rossell (dreta) parlant amb l'assessor del Consell Superior Ramon Camp amb la catedràtica Marta Ortega. Toni Solanelles

El centre penitenciari actual no pot destinar un espai, una ala, un mòdul, a centre d’internament psiquiàtric. No pot destinar un recinte exclusiu per a reclusos amb problemes de salut. “No tenim un espai específic per aquest tipus de persones” i la presó actual tampoc el pot acollir. Així ho ha reconegut el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell, que ha explicat que amb la modificació del conveni amb el SAAS que permet ampliar el nombre d’hores d’atenció psicològica als presos que ho necessitin resol la mancança.

Les manifestacions de Rossell, realitzades en el marc de la festivitat del patró dels advocats, venien a tomb de les crítiques, molt dures però segurament no sense raó, dels col·lectius que aglutinen persones afectades per trastorns mentals i els seus familiars. Més enllà d’admetre que el centre penitenciari no té l’espai que es reclama -“és una reivindicació que sempre hi ha hagut”, ha dit Rossell- el ministre ha explicat que aquesta tipologia de reclusos “requereix tenir un espai idoni i específic no es pot fer una cosa provisional” i “el centre penitenciari que tenim és el que tenim i no dóna per a més”.

Les associacions reclamen deficiències en salut mental.

Relacionat

Les associacions denuncien descontrol en matèria de salut mental per part del Govern

Per al titular de Justícia i Interior, ara per ara, amb la modificació del conveni amb el SAAS i l’ampliació d’hores de psicòleg, es dóna per solucionada la mancança encara que, certament, “en el futur es requerirà tenir un espai idoni”. Si aquest espai es pot encabir en l’eventual centre que es pugui construir o refer per al tractament de persones amb disfuncions de salut mental és molt dir, perquè tot això “té un cost econòmic i de recursos humans”. Per tant, Rossell advoca per anar “pas a pas”. “Ara tenim aquesta solució dels psicòlegs”. Per a la resta clar “reflexió i mirar com es pot plantejar en el futur”.

Comentaris (4)

Trending