Interior admet que la direcció de la presó ha infringit la legalitat però que ho ha fet sense voler

Rossell encarrega un estudi “exhaustiu” de clima laboral per tenir elements “objectius” sobre què passa al centre penitenciari i demana als principals comandaments de la institució i als sindicats que “rebaixin la tensió”

El ministre d'Afers Exteriors, Josep Maria Rosell, donant explicacions als mitjans de comunicació.
El ministre d'Afers Exteriors, Josep Maria Rosell, donant explicacions als mitjans de comunicació. Toni Solanelles

“De vegades la legalitat s’infringeix per omissió, per error, i d’altres cops es fa de forma intencionada. És aquí quan s’ha de ponderar. I vull entendre que aquests errors no s’han fet d’una manera intencionada.” D’aquesta manera s’ha expressat el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en ser demanat per les moltes decisions o propostes fetes per la direcció del centre penitenciari que s’han hagut d’anul·lar, deixar sense efecte o impedir que avancessin.

Rossell ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per, després de reunir-se amb els directors penitenciaris, Miquel Àngel Garcia i Oriol Magrinyà, i també amb responsables dels tres sindicats amb representació a la presó, anunciar que s’encarregarà un estudi de clima laboral “exhaustiu” per tenir elements “objectius” sobre què està passant a la presó. El titular d’Interior ha afirmat que “jo puc tenir la meva idea personal” del que està succeint, “però si vull actuar en conseqüència he de tenir elements objectius”. En tot cas, Rossell ha assegurat que ara per ara manté la confiança en la direcció perquè “vull creure que són professionals”.

Rossell no ha tingut cap més remei que admetre les moltes decisions tot sovint impulsades per l’adjunt Oriol Magrinyà i que el màxim responsable, Miquel Àngel Garcia, tampoc no ha aturat, que després s’han hagut de deixar sense efecte. Formacions, complements a mida, gratificacions econòmiques que no han acabat reeixint, tractes desiguals en funció de si és un funcionari que s’adorm o n’és un altre…

No obstant, i de les seves paraules, sí que traspuava que el propi ministre ha constatat unes relacions nefastes almenys entre els responsables sindicals i una tensió important. D’aquí que ha explicat que va demanar tant a Garcia com a Magrinyà i als representants de les organitzacions sindicals de “rebaixar la tensió i intentar dialogar, intentar col·laborar”. No serà fàcil, perquè la ruptura i el desànim entre el personal és molt notable. De fet, Rossell no ha tingut cap més remei que admetre les moltes decisions tot sovint impulsades per l’adjunt Oriol Magrinyà i que el màxim responsable, Miquel Àngel Garcia, tampoc no ha aturat, que després s’han hagut de deixar sense efecte.

Formacions, complements a mida, gratificacions econòmiques que no han acabat reeixint, tractes desiguals en funció de si és un funcionari que s’adorm o n’és un altre… Un munt de propostes han quedat al calaix. “La meva responsabilitat és fer complir el principi de legalitat. És una de les meves funcions”, ha dit Rossell, que ha remarcat que per això s’han fet anul·lar decisions. També Funció Pública ha aturat algunes propostes de la direcció. De moment, però, el ministre vol creure que “s’ha comès un error de plantejament” que s’ha hagut de frenar. D’expedients per les decisions adoptades, és clar, no n’hi ha cap.

Sense cap mena de dubte la proximitat del període electoral fa frenar el ministeri d’adoptar mesures més contundents, tot i negar implícitament que l’estudi de clima laboral sigui una manera de guanyar temps. L’estudi s’encomanarà en breu i ara per ara -“no tinc una bola de vidre, no sóc el mag Andreu”- no se sap quan podria estar llest. En tot cas, el treball sí que ha d’incloure tot el personal que treballa a Institucions Penitenciàries, sigui del cos penitenciari i es tingui el grau que es tingui a nivell professional, sigui del cos general. Indirectament, el titular ministerial ha deixat entreveure que una vegada hi hagi l’estudi fet, hi podria haver canvis en l’organització.

AUTOCRÍTICA

És clar, però, que fa falta veure quan arribaran les conclusions d’aquest informe, que s’encarrega ara perquè “estic en la situació que estic i he d’adoptar les decisions en el moment que estic”. El moment en què està i els recursos de què disposa són el que li permeten accedir al ministre a les demandes dels sindicats o no accedir-hi. Rossell ha assegurat que “com a polític faig autocrítica, n’he de fer”, i ha refutat que no actuï, que no doti de recursos el centre penitenciari tal i com el van acusar els representants del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) en una roda de premsa en què es va vetar la presència de l’Altaveu.

“No és cert que no s’atengui les demandes dels sindicats. La porta del ministeri està oberta no només per a l’SPA sinó per a tothom. I, després, algunes demandes s’atenen i d’altres que no”. I ha remarcat el ministre que no sempre es pot donar resposta a les peticions perquè els recursos són limitats. Ara bé, sí que es van convocant algunes places.

Comentaris (27)

Trending