Institucions Penitenciàries dona per superades les “tribulacions” i aposta per un pla de carrera

El cos celebra el dia de la patrona amb normalitat per primer cop després de la pandèmia i amb absència de bona part dels funcionaris que han quedat ‘fora de joc’ amb la destitució del director adjunt

Alguns distingits, directors i autoritats durant la foto de família.
Alguns distingits, directors i autoritats durant la foto de família. Toni Solanelles

Tant el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, com el director de la presó, Miquel Àngel Garcia, consideren que amb els canvis que s’han fet recentment a la institució amb la destitució del director adjunt com a element clau “l’ambient és molt més distès”, segons Garcia, i es poden donar per superades “les èpoques de tribulacions i dificultats”, com ha definit els conflictes interns el cap de Govern, Xavier Espot. Institucions Penitenciàries està ara a l’espera de l’aprovació de reglaments que permetin fer promocions internes per reforçar els nivells de comandament del centre.

El cos penitenciari ha celebrat aquest divendres el dia de la patrona, Mare de Déu del Remei, amb normalitat per primer cop des de l’esclat de la pandèmia. I amb l’organigrama plenament refet després de la destitució d’Oriol Magrinyà. Bona part dels funcionaris que li han fet costat en aquesta etapa de frecs a frecs que s’han viscut els darrers dos anys al centre no han acudit a l’acte, que ha servit per homenatjar dos funcionaris recentment jubilats i per imposar la medalla dels 25 anys de servei (argent) a quatre sots-oficials i la dels 15 anys (bronze) a cinc agents.

Una imatge de l'exterior del centre penitenciari.

Relacionat

Institucions Penitenciàries reconstrueix l’organigrama ‘tallant’ del tot amb l’ex-director adjunt

Evidentment, la repercussió dels canvis recentment realitzats, amb la baixa de Magrinyà i l’ascens de Carles Oferil, un dels distingits, es notaven en l’ambient. Tant Rossell com Espot han parlat de l’estudi de clima laboral, que el cap de Govern ha considerat “encertadíssim” que es dugués a terme i que està a punt de desembocar en l’elaboració d’un pla de comunicació que ha de fer que la informació interna i externa flueixi molt millor que fins ara, com han remarcat tant el ministre com el director del centre, que ha reconegut que el fet que convisquin tres sindicats per un col·lectiu que entre uniformats i tècnics aglutina 72 persones no fa la gestió fàcil.

El director de la presó ha destacat que l’impacte de la Covid va ser tal que “va fer trontollar l’estabilitat del departament”

Els discursos d’Espot, Rossell i Garcia han estat molt marcats, primerament, per tot l’impacte que va tenir la pandèmia en general i a la presó en concret. Els tres han remarcat que no van ser moments fàcils i han destacat “la vocació de servei i professionalitat” amb què la gran majoria de funcionaris van actuar i ressaltant, el màxim responsable de l’executiu, la “permeabilitat d’adaptació a noves circumstàncies”. Garcia ha destacat que l’impacte de la Covid va ser tal que “va fer trontollar l’estabilitat del departament”, per la qual cosa ha agraït la implicació de tot el personal i també dels interns per mirar de fer passar el mal tràngol de la pandèmia el millor possible.

Entre els tres intervinents han anat repassant de manera genèrica alguns assoliments aconseguits els darrers dos anys i alguns reptes de futur, als quals han de contribuir de manera decisiva els reglaments de naturalesa diversa que estan a punt d’aprovar-se o en una fase d’elaboració molt avançada. Espot i Garcia també han tingut un sentit record per al funcionari Joaquim Sobré, que havia ostentat càrrecs de responsabilitat en l’entramat penitenciari i que va morir fa uns mesos de manera sobtada.

ESTABILITAT

El cap de Govern ha explicat que “sempre hi ha aspectes a millorar i així ho ha fet palès aquest estudi de clima laboral” que ha permès fer “una diagnosi i extreure’n l’autocrítica”. Més enllà de fomentar en aquest estudi la destitució del director adjunt també s’ha donat llum verd a un full de ruta que passa per una millora de la comunicació i el reforç de la carrera professional a partir de l’aprovació de tot un seguit de reglaments.

IMG 9858
Josep Maria Rossell i Miquel Àngel Garcia conversant abans de l'inici de l'acte.

El ministre d’Interior ha remarcat que el que està més avançat, ja en mans de la comissió consultiva després d’un treball amb tots els sindicats del centre penitenciari, és el reglament d’accés i promoció, que permetrà dotar de “més transparència i objectivitat” els concursos que han d’anar dotant de les places necessàries dins ja del cos. Tot plegat, a més a més, ha de comportar una major “estabilitat” interna, el que ha de redundar en una millora del clima laboral i la qualitat de la feina, que no obstant això ha estat elogiada per tots els intervinents.

Miquel Àngel Garcia ha animat els seus companys, durant el discurs oficial, a presentar-se a tants concursos i promocions que es convoquin perquè com més competència hi hagi millors seran els resultats. En declaracions als mitjans de comunicació, el director de la presó ha dit després que el primer de què es voldrà dotar el cos seran de més oficials, sotsoficials de primera i sotsoficials. I també ha destacat que hi ha “dèficit de formadors”.

Josep Maria Rossell i Oriol Magrinyà en un acte oficial.

Relacionat

Destituït el director adjunt de la presó per les contínues decisions fora de to que ha protagonitzat

Rossell, que ha ressaltat que fa ben poc dues noves agents han conclòs el seu període de formació, ha avançat que abans de final d’any s’hauria d’aprovar el reglament d’especialitats, i ha explicat que el pressupost de l’Estat per al 2023 contempla la creació de quatre noves places funcionarials per al centre penitenciari. Garcia ha indicat que si s’afegeix a aquestes places de nova creació les cinc vacants actuals producte de baixes i jubilacions que es preveuen cobrir en els propers mesos, el contingent de noves incorporacions “és important”.

IMG 9886
Foto de família amb els distingits, les autoritats i els dos directors.

El director d’Institucions Penitenciàries, que ha explicat que en l’actualitat hi ha 81 interns dels quals seixanta estan seguint un règim tancat i els 21 restants compleixen algun tipus de condemna en semillibertat -és a dir, fonamentalment acudeixen al centre a dormir-hi-, ha afirmat que els nous llocs que caldrà cobrir, una vegada estiguin les nou persones seleccionades, es formaran totes alhora per una optimització de recursos i costos. Amb tot, i com ha remarcat Espot, els funcionaris de presons són els primers que han de treballar per exercir la “política penitenciària com una funció pública, una funció social, transversal, a la consecució d’una societat que ha de ser més cohesionada, més justa i més social”.

 

Comentaris (23)

Trending