Govern defensa que el sometent ha de tenir únicament caràcter voluntari

En el marc del criteri positiu emès per l’executiu sobre la proposició de llei de Protecció Civil, es considera clau el Centre Nacional d’Emergències i s’anuncia que l’administració ja treballa en la redacció d’un mapa sobre el risc d’inundació de les diferents zones del Principat

El sometent, a la dreta, el 1969, durant la primera visita del Copríncep episcopal Ramon Malla.
El sometent, a la dreta, el 1969, durant la primera visita del Copríncep episcopal Ramon Malla. FÈLIX PEIG / ANA

“El Govern entén que la figura del sometent, per les seves pròpies característiques, hauria de tenir únicament un caràcter voluntari.” L’executiu defensa la regulació, en el marc de la futura Llei de Protecció Civil, d’una figura històrica. Però no creu que s’hagi de poder obrir la porta a obligar eventualment els ciutadans a formar-ne part. Així s’indica en el criteri que el Govern ha emès en relació amb la proposició de llei promoguda pels grups parlamentaris de la coalició governamental.

L’executiu, òbviament, considera positiva la proposició. De fet, repassa l’estructura del text legal i en ressalta alguns dels aspectes que regula per exalçar-los. Fins i tot creu que els terminis que es donen per implementar els diferents aspectes o disposicions desenvolupadores que estableix la futura llei -i que normalment són de tres anys a partir de l’entrada en vigor de la norma- s’adeqüen plenament a allò necessari.

Una formació històrica del sometent el 1971, a la frontera del riu Runer, esperant la primera visita oficial de Martí Alanis.

Relacionat

Els comuns podran obligar els residents d’entre 25 i 65 anys a integrar-se al sometent

“La proposició de llei analitzada respon a la necessitat de regular i ordenar l’acció pública en matèria de protecció civil i gestió d’emergències”, manté el Govern, que anuncia, per exemple que ja s’està “treballant en algun dels mapes de riscos (que la llei imposa), com és el cas del mapa sobre el risc d’inundació de les diferents zones del Principat”. L’executiu troba molt important que es reguli la formació en matèria de prevenció i d’actuació davant de les emergències i també destaca el fet que es normativitzi l’acció dels mitjans de comunicació en relació amb els missatges sobre eventuals situacions de crisi.

“La proposició de llei analitzada respon a la necessitat de regular i ordenar l’acció pública en matèria de protecció civil i gestió d’emergències”, manté el criteri governamental

“Es regulen figures històriques del Principat, com és el cas del sometent, el capità i el desener, i el Govern considera especialment rellevant que els membres del sometent estiguin degudament formats i duguin a terme les pràctiques i els simulacres establerts per cada comú de forma coordinada amb el departament competent en matèria de protecció civil, per garantir que aquesta formació sigui el més homogènia possible a tot el Principat”, esmenta el criteri.

Amb tot, es remarca que el sometent “hauria de tenir únicament un caràcter voluntari” vist que la proposició obra la porta al fet que el comuns puguin obligar les persones censades a cadascuna de les parròquies, d’entre 25 i 65 anys, a integrar-se al sometent sempre que no hi hagi prou voluntaris per configurar la dotació que s’hagi previst per a aquest organisme de participació en la defensa del territori i el suport en causes diferents d’emergència.

DOTACIÓ DE PERSONAL I ALTRES

El Govern ressalta positivament com s’estableix la coordinació entre administracions. Per exemple, ho fa quan s’“estableix l’organització competencial entre el Govern i els comuns, amb la Comissió Nacional de Protecció Civil i l’acció inspectora, i és especialment rellevant el paper de la comissió esmentada com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu, deliberant, coordinador i d’homologació en matèria de protecció civil”.

Eva López, Ester Molné i Raül Ferré van presentar la proposició de llei.

Relacionat

La llei de Protecció Civil recupera el sometent i preveu un centre nacional d’emergències al 2025

També es posa en relleu que “perquè el departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències pugui dur a terme totes les accions previstes en aquesta ambiciosa proposició de llei, caldrà dimensionar-lo adequadament i dotar-lo dels mitjans humans i tècnics necessaris, tenint en compte que es creen noves estructures”. I es destaca “la gran importància de disposar al país d’un Centre Nacional d’Emergències”.

El Govern, que “comparteix totalment la necessitat d’aquesta infraestructura”, l’entén “com una estructura única de recepció de les trucades d’emergència i de coordinació dels serveis operatius que hagin d’intervenir en les situacions d’emergència, per tal de garantir una coordinació operativa efectiva”.

Etiquetes

Comentaris

Trending