Fractura total entre funcionaris i màxima tensió al centre penitenciari

L’aturada del concurs per a proveir deu places de formadors a la presó ha estat la gota que ha fet vessar el vas d’una situació que es considera de molt difícil remei i a causa de la qual els darrers dies s’han viscut moments molt complicats

Accés principal al centre penitenciari.
Accés principal al centre penitenciari. Toni Solanelles

La fractura entre els funcionaris, almenys els uniformats, del centre penitenciari és total. “Mitja plantilla no és parla amb l’altra mitja”, és la descripció d’una de les fonts consultades. La situació fa molt temps que és complicada. Però la recent paralització del concurs que havia de proveir el centre penitenciari de deu places de formadors -inicialment no remunerades, però que en poc temps es preveia que ho siguin- ha tornat la situació en insostenible. El xoc generacional, per dir-ho així, està comportant tota mena de xocs.

I és que segons que han confirmat diverses fonts, els darrers dies s’han viscut moments de molta tensió al centre. Amb presumptes amenaces de mort incloses. Per ara, aquestes amenaces no han derivat en cap denúncia policial, però les fonts consultades no descarten que això acabi arribant en un intent de mirar de frenar l’escalada tensa, que hores d’ara semblaria no tenir aturador. El clima laboral no és que estigui ja enrarit. És una fase que ja va més enllà. De fet, tant en l’entorn penitenciari com en diferents àmbits governamentals hi ha moltíssima preocupació.

Una imatge de l'accés principal al centre penitenciari de la Comella.

Relacionat

El concurs intern per abastir de formadors la presó posa ‘contra les cordes’ la direcció del centre

El concurs que havia de ser l’avantsala suposada perquè molt experimentats agents penitenciaris, de diferents graus, assumissin una especialització que els ha de reportar amb el temps un complement salarial es va parar a mitja setmana passada arran del recurs administratiu plantejat pel Sindicat de Personal Penitenciari (SPP). És el sindicat promogut per una de les darreres promocions d’agents. Les alertes donades des de Funció Pública sobre el concurs haurien estat decisives perquè s’hagi frenat. Però això ha acabat d’evidenciar la ‘guerra’ generacional.

ACCIONS FUTURES

Més enllà de les anomalies o irregularitats que la tramitació del recurs presentat pel SPP haurà de confirmar o no, hi ha un xoc de maneres de fer. Els funcionaris més experimentats busquen situar-se i no consenten que els ‘últims’ que han arribat vulguin aspirar a unes posicions que consideren que, per antiguitat, els pertoca. Les noves promocions consideren que, abans de res, els processos s’han de cenyir a l’estricta legalitat i que la formació dels aspirants també hi té molt a veure.

Una imatge de l'accés principal al centre penitenciari de la Comella.

Relacionat

Paralització exprés del concurs de formadors a la presó per les irregularitats en el procés

El xoc de trens és irreconciliable. I segons algunes de les fonts consultades, la bomba de rellotgeria acabarà esclatant, si no ho ha fet ja, al ministeri d’Interior i Justícia encapçalat per Josep Maria Rossell. Els agents més experimentats -propers a la direcció actual del centre; no en va una de les claus de volta per a l’atur del concurs és que el director adjunt, essent membre del comitè tècnic del procés de selecció, ha decidit aspirar a una de les places emmarcades en dit procés- voldrien aconseguir convèncer Rossell perquè reactivi el concurs tal i com està. Sense tocar ni un punt ni una coma.

A més, s’està avaluant la possibilitat d’impugnar un edicte publicat el 2019 que té a veure amb l’equip d’intervenció. A aquest procés s’hi haurien presentat gairebé en exclusiva els integrants de la penúltima promoció d’agents que són els que promouen el Sindicat de Personal Penitenciari i, al seu torn, són els que han interposat el recurs que ha servit per aturar el concurs de formadors. Cal veure si tot plegat tirarà endavant. Però és una evidència més del trencament i la mala maror, per no dir una altra cosa, que hi ha a la Comella.

Comentaris (26)

Trending