Fractura en el sindicat de comandaments policials

Dimiteix el president del SICOP pel malestar intern arran dels concursos que la direcció estaria preparant en les escales executives superiors

Diverses qüestions amoïnen als comandaments policials.
Diverses qüestions amoïnen als comandaments policials. Toni Solanelles

La recta final del mandat polític i de la direcció policial liderada per Jordi Moreno es preveu calenta. Com a mínim dificultosa. I una més que possible evidència d’aquesta circumstància és la fractura que s’ha començat a generar en el sindicat de comandaments, el SICOP, que després d’una intensa irrupció havia estat treballant en silenci esperant eventuals moviments justament dels responsables màxims del cos i que ara, una vegada es comencen a cuinar concursos en les escales executiva i superior, viu moments una mica convulsos.

L’exemple més clar d’aquest trencament intern del Sindicat de Comandaments és l'anunci de la dimissió del seu president, Marc Serrat. Aquest inspector hauria renunciat -almenys de paraula- poques hores després d’una assemblea telemàtica que va evidenciar criteris molt dispars entre els comandaments davant de les places que aparentment es pensen crear. Moreno voldria premiar, segons algunes fonts, els funcionaris més fidels a la direcció però per fer-ho ha de promocionar fins i tot aquells amb qui més tensions manté. Una eventual promoció discriminatòria faria veure massa el llautó, segons les fonts.

La direcció estaria treballant en una mena de remodelació en cascada. Vaja, una promoció successiva. I ho estaria fent a l’empara d’un reglament que, en certa manera, ja es considera obsolet perquè fa temps que n’hi ha un altre d’embastat sobre la taula del ministeri d’Interior. Però no acaba de veure la llum. I com que no tira endavant, si Moreno vol lligar el que pretén ho hauria de fer amb la normativa actual per molt que faci temps que s’ha donat per amortitzada. Però és la que hi ha. I aquesta situació és una de les que generen malestar.

Sortirien a concurs set places d’inspector major, set llocs d’inspector, quinze sergents majors i una desena de sergents

Però hi ha comissaris, els més alts comandaments que formen part del SICOP que no veuen bé algunes de les promocions que es pretenen fer, perquè podrien sentir amenaçada la seva superioritat jeràrquica. D’altra banda, també hi ha comandaments de menys grau que no veuen clar que s’hagi de fer just ara, a la porta d’un final de curs directiu, una promoció massiva en tota regla. I és que el que es planteja no es pas poca cosa. Sortirien a concurs set places d’inspector major, set llocs d’inspector, quinze sergents majors i una desena de sergents.

Gairebé gairebé, segons les fonts, es podrien posar noms i cognoms a cadascuna de les places que es preveuen crear. Vaja, crear des de zero no pas del tot. Perquè tot fa pensar que els actuals set inspectors, per exemple, farien el salt al grau superior i així successivament. De fet, quan es va remodelar la cúpula policial, essencialment quan hi va haver el moviment d’alguns dels inspectors i es van reformular algunes de les àrees policials amb el moviment d’alguns dels grups que hi contenen, Moreno ja va apuntar la possibilitat que en uns quants mesos hi podrien haver concursos perquè els funcionaris se sentissin motivats a buscar nous reptes.

Però no pas tots els policies ho veuen de la mateixa manera. Ni pel com ni per a qui. I és en aquest marc quan sorgeixen les discrepàncies internes al SICOP. D’entrada, aquestes diferències han suposat la dimissió de Serrat i el seu distanciament amb un altre dels homes forts del sindicat, el comissari Frederic Gutiérrez. Ara caldrà veure fins pot arribar aquesta divisió i quin impacte pot acabar tenint.

Comentaris (29)

Trending