Forta davallada de detencions i infraccions durant el 2020 per la pandèmia

El tancament dels locals d’oci nocturn a causa de la crisi sanitària han fet reduir les baralles i els aldarulls de forma dràstica i en certa manera també el consum de drogues; en canvi hi ha més arrestats per violència domèstica i furts

Abans de l'esclat de la crisi sanitària la policia va desmantellar un 'narcopís'.
Abans de l'esclat de la crisi sanitària la policia va desmantellar un 'narcopís'. POLICIA D'ANDORRA

La pandèmia, almenys durant el 2020, ha portat una forta davallada en l’activitat delinqüencial al país. Les detencions s’hauran reduït pràcticament un 30%. Aquest percentatge és molt superior si es trasllada al nombre d’infraccions denunciades en matèria d’estupefaents. En efecte, la delinqüència interna, segons els experts de la policia, està molt lligada als aldarulls i baralles vinculades a l’oci nocturn i al tràfic i consum de droga. Malauradament, però, hi ha hagut més arrestats en matèria de violència domèstica que a l’any anterior.

Les infraccions, és a dir, els actes delictius, han caigut tots en picat. Cert que les dades corresponen al 30 de novembre. Però el darrer mes de l’any no ha fet canviar aquesta tendència que té a veure, i molt, amb l’impacte de la pandèmia. Així ho han explicat tant el director del cos de policia, Jordi Moreno, com el sergent i portaveu Sergi Medina. Moreno explica que “s’ha continuat treballant i lluitant contra la delinqüència, marcant patrulles” i fent feina de control i prevenció. “Però l’epidèmia hi ha posat molt de la seva part.” Els dos comandaments policials remarquen que, proporcionalment fins ara, la delinqüència interna “és molt poca” i la que sovint té un impacte major o que fa incrementar les estadístiques és “itinerant” i, en conseqüència i tenint en compte les restriccions de mobilitat a tot Europa, aquesta ben poc s’ha donat durant l’any recentment acabat.

A més a més, recorda Moreno, hi ha moltes actuacions al llarg de l’any lligades a l’ordre públic. Sovint “baralles que es donen a la sortida de les discoteques. En estar tot tancat, aquestes actuacions ja no les hem tingut”. En matèria d’estupefaents, també hi ha moltes intervencions que van lligades a l’entrada al país ja sigui de residents o estrangers que vénen a fer ‘negocis’ o, simplement, que introdueixen drogues per al seu consum. Entre “la bona feina del grup de drogues”, remarca el director de la policia, i la reducció dràstica de les entrades al país, les infraccions tant en matèria d’estupefaents com de lesions fora de l’àmbit domèstic han caigut i molt.

detencions infraccions
 

Així, segons les dades policials a 30 de novembre, el 2020 hi va haver 87 infraccions delinqüencials d’estupefaents per 159 de l’any anterior. I de contravencions penals (consum de droga, per exemple) per la mateixa matèria, n’hi ha hagut 454 per les 1.272 del 2019. De les lesions fora de l’àmbit domèstic n’hi ha hagut 147 per 218. També ha caigut, encara que la reducció al tancament de l’any no haurà caigut ni molt menys tant com altres fets, les detencions per conduir sota els efectes de l’alcohol o de la droga. L’any passat hi va haver 500 arrestos per aquest concepte. El 30 de novembre se n’havien fet 381. La xifra al final de l’any s’haurà situat al tomb de les 415.

Més detencions per delictes en l’àmbit domèstic

El confinament ha portat un increment de neguit en les llars, en els domicilis. I això s’ha traduït en més tensió i més violència domèstica. D’infraccions com a tal no se n’han detectat o no se n’han detectat, ni de lluny, tantes com al 2019. En canvi, quan la policia ha hagut d’actuar tot sovint ha estat per casos més greus i que han acabat amb detencions. Si es tenen en compte les infraccions, a 30 de novembre se n’havien detectat 138 per 194 de l’any anterior. En canvi, a falta d’un mes per acabar l’any ja s’havien arrestat 89 persones, les mateixes que al 2019. Durant el desembre aquesta xifra s’haurà incrementat en prop d’una desena d’arrestos més.

En un altre concepte delinqüencial que també hi haurà un increment de detencions haurà estat en matèria de furts, furts amb força i robatoris. Cert que hi ha hagut, també com en el cas de les infraccions de violència domèstica, hi ha hagut menys denúncies (536 per 923), però al darrer dia de novembre ja s’havien practicat 26 arrestos pels 20 de l’any anterior. De detencions en la seva globalitat, al 2019 se’n van practicar 1.051 mentre que durant els primers onze mesos d’aquest 2020 se n’havien fet ‘només’ 750.

Comentaris (2)

Trending