Cooperació policial internacional en risc pel comportament individual d’alguns comandaments

Responsables del cos d’ordre andorrà i funcionaris que veuen clar que la manera de fer especialment d’un sergent a la qual se li han atorgat atribucions que la norma no permet reclamen establir dins de la policia un reglament clar sobre el tractament de la informació

Centre de cooperació policial del Pertús, on tot sovint es demanen dades per canals al·legals.
Centre de cooperació policial del Pertús, on tot sovint es demanen dades per canals al·legals. ARXIU

La policia andorrana s’ha trobat amb algun incident amb altres cossos de seguretat -i fins i tot ha vist anul·lades algunes investigacions judicials- pel comportament individual d’algun dels seus integrants. Darrerament hi ha malestar per l’actuació d’un sergent -sots-oficial en la terminologia anterior- a qui se li han donat atribucions de comandament que segons la normativa que regeix el cos no podria tenir i que tot sovint se salta els canals oficials de la cooperació policial internacional posant en risc les bones relacions entre canals i el fet que en algun moment la policia del Principat es pugui quedar aïllada.

El malestar és evident segons diverses fonts del cos i fins i tot hi han hagut enganxades fortes entre funcionaris. De fet, en les properes setmanes hi hauria d’haver una reunió interna al més alt nivell per mirar de resoldre aquesta situació, que malgrat que és totalment de funcionament intern pot tenir unes conseqüències greus a nivell de cooperació policial i més hi tot. Les fonts consultades han explicat que degut a l’actitud del comandament en qüestió, avalada per una part de la direcció però no pas per tota almenys directament, s’està “posant en perill el tractament de dades policials” ja que el sergent en qüestió no en té el control.

El sergent sobre el qual versa el principal malestar “podria estar cometent un delicte si disposa d’un arxiu paral·lel al de la direcció”; aquesta circumstància estaria fins i tot recollida en el Codi penal

A més, des del punt de vista personal, el funcionari en qüestió “podria estar cometent un delicte si disposa d’un arxiu paral·lel al de la direcció”. Aquesta circumstància estaria fins i tot recollida en el Codi penal, han remarcat les fonts, que han lamentat que el comandament d’enquestes no especialitzades fa demandes directament a l’estranger, a contactes que pugui tenir a Espanya o França sobretot, sense passar pels canals oficials i “contradient així la normativa vigent en matèria de cooperació policial”.

Les fonts consultades han explicat que una cosa és espavilar-se per obtenir pistes o elements per tibar del fil per solucionar casos que puguin sorgir. L’altra, acudir a canals inadequats per voler-los usar oficialment en investigacions que, justament, poden acabar en res judicialment si no s’han emprat els canals que la normativa reconeix. Per aquest motiu, les fonts consultades demanen “establir una normativa dins de la policia sobre tractament de la informació (s’entén que en matèria de cooperació internacional) i més ara que ens acostem a Europa”.

En relació al mateix agent també hi ha malestar perquè tot sovint, informació que obté pel seu compte, fins i tot imatges de possibles sospitosos d’haver pogut participar, per exemple, en accions de delictes contra el patrimoni, les faciliti a contactes ciutadans seus i aquestes imatges que haurien de ser confidencials i molt discretes acaben corrent per grups de WhatsApp i d’altres xarxes socials com si fos el més normal del món, davant l’estupefacció i l’enuig dels cossos origen de la informació.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending