Comandaments policials denuncien que el cos incompleix de manera reiterada les normatives

El SICOP posa en coneixement del ministeri d’Interior les irregularitats que s’estan cometent internament davant “la inacció” de la direcció

Dos cotxes de la policia davant la Seu de la Justícia.
Dos cotxes de la policia davant la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Comandaments policials han denunciat obertament al ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, que al cos s’incompleixen de manera sistemàtica i reiterada tant la llei qualificada que el regula com els reglaments que d’ella pengen, a banda que hi ha tot un seguit de normatives que s’haurien hagut de desenvolupar i encara no han vist la llum. El comitè executiu del Sindicat de Comandaments de la Policia (SICOP) s’ha adreçat recentment a Rossell vista “la inacció” que a parer seu evidencia la direcció del cos.

El SICOP hauria advertit el titular ministerial dels diferents incompliments legals que s’estarien duent a terme, centrant-ho, per exemple, en el fet que s’han nomenat sergents per ocupar el càrrec de sotscap d’unitat -unes designacions que el sindicat considera il·legals- o que constantment es vulnera el reglament d’estructuració del cos atès que en molts casos se supera el màxim d’efectius que l’esmentada norma fixa per a grups o unitats. Davant d’aquesta situació, el SICOP recorda que ja al seu dia el Consell de la Policia va reclamar que en lloc de màxims s’establissin mínims.

El SICOP està a l’espera d’un suposat informe jurídic que la direcció els va assegurar que existia i que avalava els nomenaments de sergents per a sotscaps d’unitat. Curiosament o no, els comandaments sindicalistes denuncien al ministre que aquest informe no ha arribat mai

En tot cas, i com a punt de partida, els comandaments sindicats adverteixen, en la comunicació que han traslladat al ministre davant la manca de resposta de la direcció, que tot i que la policia hauria de ser, entre altres, la garant de l’ordenament jurídic, i tot i tenir un marc legal configurat per la llei i els reglaments, “aquests no s’apliquen”. I lamenten que quan es prenen decisions organitzatives, la direcció massa sovint obvia les normatives, caient així en il·legalitats que es miren de subsanar a posteriori de maneres poc curoses.

El SICOP està a l’espera d’un suposat informe jurídic que la direcció els va assegurar que existia i que avalava els nomenaments de sergents per a sotscaps d’unitat. Curiosament o no, els comandaments sindicalistes denuncien al ministre que aquest informe no ha arribat mai i que ells estan convençuts que els esmentats nomenaments no respecten la Llei de la Policia ja que aquests càrrecs havien de ser ocupats per inspectors i no per sergents. Com que suposadament el ministeri compartiria la mateixa posició que la direcció del cos, el SICOP ha sol·licitat a Rossell l’informe jurídic.

Els comandaments, que recorden que un reglament mai pot contravenir una llei, també han fet arribar, segons les fonts consultades, al titular d’Interior i Justícia tot un seguit d’exemples d’incompliment del reglament d’estructuració del cos de policia. Ja sigui a la unitat de trànsit, a la de fronteres o en diferents grups d’investigació, no s’estaria respectant el nombre d’integrants que hi hauria d’haver. Es fan afectacions sense tenir en compte els màxims establerts en la norma reguladora.

Un cotxe policial.

Relacionat

Qüestionats els nomenaments de tres sergents majors com a sots-cap d’unitat policial

Recorda el comitè executiu del SICOP que ja al seu dia es va demanar que en lloc de màxims, per reglament s’establissin mínims. Llavors la direcció hauria respost que si alguna afectació contradeia el reglament establert, aquest es modificaria a l’efecte i, així, es mantindria el respecte a la legalitat. Però això no ha succeït i l’estructuració del cos, en molts casos, estaria en fals, per la qual cosa el sindicat de comandaments el que proposa és que d’una vegada per sempre es modifiqui el reglament i es fixin mínims en lloc de màxims.

Comentaris (43)

Trending