‘Campanya’ dels presos per sol·licitar a la fiscalia que se’ls deixi sortir amb control monitoritzat

El positiu d’un agent ha generat neguit entre els reclusos, entre els quals els dos cribratges fets fins ara no haurien revelat cap contagi, i alguns d’ells s’han organitzat per evidenciar la seva queixa i malestar

Accés al centre penitenciari de la Comella.
Accés al centre penitenciari de la Comella. Toni Solanelles

El positiu d’un agent penitenciari combinat amb la manca d’informació que sobre la Covid consideren tenir els reclusos, està portant bona part dels interns amb condemna ferma a organitzar-se per fer sentir la seva queixa i malestar i sol·licitar al ministeri fiscal que els permeti sortir del centre penitenciari sota arrest domiciliari i control monitoritzat. Que se sàpiga, els controls que es van fer aquest dimecres no haurien revelat cap nou positiu ni entre els agents ni entre els interns, encara que no es tenen tots els resultats.

Els interns lamenten la manca d’informació que reben davant la situació que està generant la pandèmia. De cop i volta es troben que se’ls fan extraccions de mostres per tal d’analitzar-les però s’acaben assabentant de què està passant pels mitjans de comunicació. Tot plegat va portar una part dels reclusos penats -especialment aquells que tenen residència al Principat- a acordar contactar els seus respectius advocats amb la idea de promoure escrits de queixa a les autoritats judicials.

Una imatge de l'accés al centre penitenciari.

Relacionat

El positiu d’un agent penitenciari i l’aïllament d’onze més obliga a cribrar tots els reclusos

Més enllà de les accions jurídiques concretes que es puguin fer els propers dies, molts dels interns ja haurien escrit cartes adreçades al ministeri fiscal per exposar la situació, mostrar el seu malestar i queixa i demanar que es dictin alliberaments provisionals sota arrest domiciliari i control amb la polsera. Sembla poc probable, almenys ara per ara, que les peticions arribin a bon port. Però caldrà veure l’evolució de tot plegat.

D’entrada, almenys per ara, el cribratge que s’ha dut a terme entre dimarts i dimecres tant als funcionaris com als interns no hauria revelat, entre els resultats que ja se saben, cap nou positiu més enllà del de l’agent que va ser testat el 18 d’agost i aquest dilluns, sis dies més tard per tant, va ser informat que era positiu. Això va fer que de comú acord amb les autoritats sanitàries, la direcció d’Institucions Penitenciàries hagués d’apartar onze agents i posar-los en situació de baixa laboral. Tot i que hagin donat negatiu, continuaran confinats fins al proper 2 de setembre. Després se’ls tornarà a repetir la prova. Si torna a ser negativa, els vigilants es podran anar reintegrant a la feina.

La nova direcció de la presó, no sense dificultats, està treballant per mirar de reconduir la situació tot garantint la seguretat. Les fonts consultades han assegurat que tot i la consciència -i la contrarietat que suposa en alguns casos perdre vacances- que els propers dies es gira feina per aquells agents que resten operatius, hi ha dins de tot un clima de calma relativa, que dista molt del malestar que una part de la població reclusa sent, bàsicament, per la manca d’informació, el temor a contagis i, ep, al fet d’aprofitar tot plegat per fer soroll i intentar aconseguir beneficis penitenciaris.

Comentaris (4)

Trending