El positiu d’un agent penitenciari i l’aïllament d’onze més obliga a cribrar tots els reclusos

El fet que es trigués sis dies en donar el resultat sobre la Covid al vigilant contagiat fa que hi hagi temor a una propagació; el ministre de Salut ha admès “l’error humà” i ha demanat excuses

Una imatge de l'accés al centre penitenciari.
Una imatge de l'accés al centre penitenciari. ARXIU

El positiu d’un agent penitenciari i el fet que n’hi hagi onze més confinats preventivament obligarà aquest dimecres a analitzar tota la població reclusa per comprovar que no hi ha cap pres infectat. En el cribratge que es va realitzar durant la setmana passada tots els interns va donar negatiu. Però ara és diferent. El vigilant contagiat de coronavirus va estar poc o molt en contacte amb alguns dels presos, ja que se li va comunicar el diagnòstic amb més retard del que hauria tocat.

Les autoritats sanitàries i penitenciàries han hagut d’activar tots els protocols per garantir la seguretat a la presó de la Comella i per poder frenar la propagació del virus a partir d’ara. El gran problema, segons diverses fonts, és que per “raons tècniques”, es va trigar sis dies a comunicar el resultat al carceller que ha resultat positiu però asimptomàtic. Aquest agent va ser analitzat el dia 18 d’agost en el marc del cribratge sectorial penitenciari i fins aquest dilluns, 24 d’agost, no va rebre el resultat. Pel mig va treballar un mínim de dos dies estant en contacte tant amb treballadors de diferents torns com amb interns, entre els quals regna el neguit ara mateix.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha reconegut l’“error humà” i ha assumit la responsabilitat com a responsable últim de les proves. “No va ser un error de diagnòstic. Hi ha hagut una errada en la comunicació en un moment de molta quantitat de proves”, ha afirmat el titular ministerial que ha afirmat que “excuso aquest error” perquè en la immensa majoria dels casos “la precisió i la celeritat” tant en el diagnòstic com en la comunicació dels resultats és molt elevada.

Oficialment, el Govern ha informat a primera hora d’aquesta tarda que a partir de l'enquesta epidemiològica i el rastreig dels contactes d'aquest agent s'han aïllat onze agents més -a banda del positiu-, i de fet durant la resta del dia se n’havien de confinar alguns més, que es troben en situació de baixa laboral fins que s'estimi conclòs el possible període d'incubació. A més s'està fent el seguiment epidemiològic d'altres agents, els quals hauran d'extremar les mesures preventives durant els pròxims dies. De fet, no es descarta que hi hagi nous confinaments properament.

La direcció del centre està treballant per refer tota la planificació laboral i poder garantir la seguretat del centre i, en aquest sentit, no es descarta que s’hagin d’anul·lar vacances a alguns dels funcionaris

A hores d'ara s'ha activat un protocol pel qual es faran proves diagnòstiques amb caràcter urgent entre el col·lectiu de persones contactes -a molts d’ells ja se’ls ha concertat cita per aquest dimecres mateix- tant actius com passius d'aquest agent per detectar possibles infectats pel virus. Hores d'ara el cribratge que es va realitzar a tota la població reclusa no ha detectat cap més cas positiu.

Però cal veure si el contagiat va estar en contacte amb algun intern de forma activa quan ja estava malalt però no ho sabia. Per això que durant els pròxims dies es repetirà novament el cribratge a tot el centre. Les alarmes estan del tot enceses. La població reclusa, per mòduls, es considerada nucli de convivència i hi ha molts espais comuns on entre ells no es posen grans barreres de seguretat. En llocs com el pati o el gimnàs els reclusos, o molts d’ells almenys, hi coincideixen sense mascareta. També durant els darrers dies aquests interns han rebut visites de familiars en els temps de vis a vis.

La direcció del centre està treballant per refer tota la planificació laboral i poder garantir la seguretat del centre i, en aquest sentit, no es descarta que s’hagin d’anul·lar vacances a alguns dels funcionaris. De fet, en algun cas en concret aquest pas ja s’hauria produït. Però no perquè l’agent s’hagi d’incorporar a la feina sinó perquè s’ha d’estar en quarantena. Dies enrere, un altre treballador del centre, de manera molt puntual, es va haver de confinar preventivament en ser contacte estret d’un positiu extern al centre penitenciari. Des de l’inici de la pandèmia no és pas la primera vegada que això passa.

Comentaris (11)

Trending