Autoritzats a anar al gimnàs mentre estan de servei els vigilants penitenciaris en horari nocturn

Malgrat que els beneficiaris de la mesura l’han celebrat, també entenen que és una decisió que presenta incoherències i que durarà mentre no hi hagi una queixa o sorgeixi un problema

Accés al centre penitenciari.
Accés al centre penitenciari. Toni Solanelles

Al centre penitenciari no s’estan de sorpreses, encara que en alguns casos, almenys sobre el paper i per a alguns, siguin positives. Una de les darreres decisions del departament d’Institucions Penitenciàries és autoritzar els agents que estan de servei, és a dir, que treballen, a acudir al gimnàs entre la mitjanit i 2/4 de 6 del matí. Això sí, dels sis carcellers que estan treballant sempre n’hi ha d’haver quatre actius. Només dos poden estar al gimnàs.

La decisió, segons algunes fonts, seria per complaure els agents dins d’un clima de certa tensió al centre penitenciari. I malgrat que els beneficiaris ho han vist molt bé -fins ara sempre es podia anar al gimnàs de la Comella, però mai en horari laboral-, també entenen que és contradictori i que la mesura no té molts visos de durar molt a llarg termini. “A la primera que hi hagi una queixa o, encara pitjor, que sorgeixi algun problema, aquesta decisió quedarà sense efecte ràpid”, pronostiquen algunes fonts.

El permís és entre les 00:00 i les 05:30 hores; en aquest horari només són sis agents que estan treballant i sols dos poden anar a la vegada a entrenar-se

S’ha donat autorització a poder anar de servei per les nits de 00:00 hores a les 05:30 hores. Només són sis agents per la nit i dos poden anar a la vegada al gimnàs. La decisió, almenys ara per ara, és aquesta. La incoherència ve del fet que “deixes el servei bastant coix per la nit tot i que és cert que el gimnàs està bastant a prop, però farà un any d’una fuga i ara dones permís a deixar el servei amb quatre persones per anar al gimnàs en hores de servei”. Les fonts consultades creuen que “potser tot plegat no és el més oportú i el més necessari”.

I encara ressalten una altra incoherència: “Normalment per la nit hi ha, o s’intenta que hi hagi, una persona de la unitat de CECO”, del grup que controla les càmeres de vigilància i tota l’obertura de portes i accessos. “Si hi ha un problema, ells tenen formació exclusiva per solucionar el problema.” Què pot passar a partir d’ara? “Es pot donar el cas que en un moment donat quedin totes les portes bloquejades i que la persona del CECO estigui just en aquell moment al gimnàs” i ja no pugui entrar al búnquer des d’on hauria de resoldre el problema.

“Imagina que el funcionari de torn ja no pugui entra al CECO per qualsevol problema que surti i justifica que estàs pagant a un funcionari que no pot solucionar el problema perquè està al gimnàs.” Tot plegat incongruent, segons les fonts consultades, i una mesura a la qual no li donen gaire temps de vida.

Comentaris (26)

Trending