Una arquitecta porta Govern a la Justícia per poder exercir a Andorra

En un primer moment, Interior havia donat el vistiplau a la petició però l’executiu es va fer enrere després del recurs presentat pel Col·legi professional

Façana principal de l'encara seu de la justícia.
Façana principal de l'encara seu de la justícia.

La justícia haurà de decidir si es permet o no exercir al país una arquitecta d’origen mexicà, després que el Col·legi hagi dictaminat que la titulació presentada no compleix els requisits marcats des de l’òrgan rector del sector. La Batllia ha admès a tràmit la demanda presentada per la professional, punt final d’un procés iniciat fa més d’un any i que, fins ara, havia fet el camí per l’edifici administratiu, amb un primer vistiplau per part del ministeri d’Interior revocat posteriorment.

El tema fa temps que s’arrossegava per les dependències de Govern. L’arquitecta, de nacionalitat mexicana, va sol·licitar poder exercir per compte aliè al país. En un primer moment, el 3 de juliol del 2019, el ministeri de Justícia i Interior va donar el vistiplau a l’autorització.

L’entitat que representa el sector entén que la dona “no compleix els requisits” per poder treballar al país, principalment perquè no reconeixen les seves titulacions obtingudes a Mèxic i el Canadà

La decisió, però, no va agradar el Col·legi d’Arquitectes. Fonts properes a l’entitat consultades han indicat que s’entenia que no complia els requisits previstos per poder treballar al país. El problema rauria en la titulació que posseïa la dona. Els dos títols que va presentar eren de centres d’Estats que no pertanyen a la Unió Europea. Un, de l’Institut Tecnològic i d’Estudis Superiors de Monterrey. L’altre, de la Universitat Laval, al Québec (Canadà).

L’entitat va presentar un recurs davant Govern i aquest va ser estimat a finals de novembre. Per tant, es va denegar finalment l’autorització demanada per l’arquitecta en qüestió.

Davant aquesta negativa, la professional ha optat per presentar una demanada davant la secció administrativa de la Batllia. L’acció judicial ara s’ha admès a tràmit i, per tant, serà la justícia qui resolgui si la titulació de l’arquitecta és suficient o no per poder exercir la professió a Andorra.

Fonts consultades han posat en relleu que aquest tipus de conflictes entre col·legis professionals i titulats estrangers solen ser habituals. De fet, el procediment normal és que el departament de reconeixement de titulacions del Govern doni el permís per a exercir a la mínima que es tracti d'un títol oficial, en aquest cas sigui mexicà o canadenc. Posteriorment, també poder dir la seva altres ministeris i, evidentment, els respectius col·legis que, no és cap secret, solen ser molt exhaustius si la titulació és de països no comunitaris.

Comentaris (2)

Trending