426 vigilants privats (però en calen més)

L’executiu introdueix tot un seguit de “canvis molt puntuals i concrets” a la llei de seguretat privada per donar satisfacció a les empreses que es troben amb moltes dificultats per a poder contractar personal

Controlen unes càmeres de seguretat.
Controlen unes càmeres de seguretat. ARXIU

“La seguretat és un dels pilars de l’Estat.” És sabut i ho ha recordat aquest migdia el ministre portaveu, Guillem Casal, tot explicant “un seguit de canvis molt puntuals i concrets” que s’han acordat introduir a la Llei de la seguretat privada. Ja ho havia anunciat en compareixença al Consell General la ministra d’Interior i Justícia, Ester Molné, recordant que les empreses del sector reclamaven modificacions per tal que es flexibilitzi la legislació i es pugui facilitar la contractació de personal. Actualment hi ha degudament inscrits 426 vigilants privats al país. Però hi ha demanda i no es troba gent capacitada per fer-la.

En part, no es troba perquè els requisits que exigeix la normativa actual, que fa un any que està vigent, és molt restrictiva en algunes qüestions. Per exemple, per llei s’exigeix que un vigilant de seguretat tingui permís de conduir. Aquesta exigència se suprimirà i s’entén que en la descripció del lloc de treball, quan calgui, l’empresa ja reclamarà la disponibilitat de conducció. Però hi ha feines relacionades amb la vigilància -per exemple, controls a l’interior d’una superfície comercial- que no requereixen conduir.

Hi ha dos canvis més que es promouen. Es permetrà atorgar autoritzacions provisionals per exercir de vigilant de suport. Les sol·licituds les ha de tramitar l’empresa i caldrà que es faci una formació preliminar i l’agent provisional vindrà obligat a presentar-se a la convocatòria per immediatament posterior a la seva contractació per tal d’obtenir l’acreditació corresponent. Llavors, si se supera la prova s’acabarà el termini de provisionalitat. En cas contrari, es revocarà el permís provisional. Quan es disposi d’una autorització provisional, només es podran fer serveis “molt concrets, molt determinats” i en cap cas no podran incloure el port d’arma.

El tercer aspecte que es modifica respecte de la llei actualment en vigor és el fet que “es modula l’acreditació del coneixement del català”. En fi, una nova reculada en l’exigència de saber la llengua oficial del català. Això sí, amb un “compromís” de “seguir una formació específica” per “garantir l’eficàcia” del coneixement del català. En tot cas, “la manca de seguiment de la formació” suposa també la “revocació de l’autorització i la cancel·lació d’ofici”. En fi, que es vol fer més fàcil per a les empreses de seguretat la contractació de personal perquè falten més vigilants dels 426 registrats i no es troben.

Comentaris (11)

Trending