Interior admet un consum de drogues cada vegada més important entre els adolescents del país

Comentaris

Interior admet un consum de drogues cada vegada més important entre els adolescents del país
Interior admet un consum de drogues cada vegada més important entre els adolescents del país

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha reconegut aquest dilluns que cada vegada hi ha un major consum d’estupefaents entre els joves adolescents. I malgrat que considera que no és un fenomen exclusiu d’Andorra, sí que ha admès que la policia ha de reforçar la feina per combatre aquest fet. Espot ha fet aquestes manifestacions en el marc d’una compareixença en què ha fet un balanç de les intervencions policials durant el 2016. Hi va haver més actuacions de la policia. Però això no es va traduir pas en un increment ni tan sols sensible de delictes. En canvi, sí que hi va haver un augment notable de confiscacions en matèria de tabac, haixix i cocaïna. 

Espot i el director de la policia, Jordi Moreno, han fet un repàs a tot un seguit de dades alhora que han valorat la situació en matèria de política policial criminal. El cos de l’ordre va dur a terme durant l’any passat un total de 12.241 intervencions a requeriment de la ciutadania, gairebé dues mil més que el 2015. Això no vol dir que hagi augmentat el nombre de d’infraccions (delictes i contravencions). Simplement, que la policia ha estat “més proactiva” garantint així uns nivells de seguretat encara molt elevats. La proactivitat també s’hauria donat, per exemple, en matèria de drogues. 


La policia, que l'any passat va confiscar molta més cocaïna i sobretot molt més haixix que el 2015, reforçarà la seva feina entre els joves


En aquest sentit, s’ha posat de relleu “un increment molt important” dels grams d’haixix comissats. Mentre el 2015 no es va arribar a confiscar un quilo d’haixix, l’any passat pràcticament es va arribar als 30 quilos. També en una droga molt més dura com la cocaïna l’augment ha estat molt important: el 2016 se’n van segrestar 97 grams, el doble que un any abans. En l’àmbit dels estupefaents Espot ha remarcat la preocupació pel consum cada cop més elevat entre els joves. Joves molt joves. Respecte d’aquesta problemàtica cal una “feina transversal” no només exercida per la policia, que també, si no també exercida per pares o educadors

El director del cos, Jordi Moreno, creu que cal fer "més xerrades a les escoles per conscienciar els joves" sobre certs aspectes com els delictes a les xarxes socials o els productes estupefaents. Els centres escolars són un veritable focus d’inici en les drogues, sortosament en la majoria de casos, drogues toves com ara la marihuana, habitualment consumida en fora de porro i que malgrat ser ‘lights’ no deixen de ser addictives i comporten les seves conseqüències nocives.

Entre les altres qüestions en què pretén “incidir” la policia hi ha la seguretat viària. El 2016 no hi va haver accidents mortals a les carreteres del país -una circumstància que malauradament ja no es mantindrà durant aquest any- i també va reduir-se la sinistralitat amb ferits. Les alcoholèmies positives amb repercussions penals també van anar a menys igual que les sancions per l’ús de telèfon o circular sense el cinturó degudament cordat. En canvi, han pujat les multes (12.393) per excés de velocitat. Dues circumstàncies són clau en aquest fet: més controls i més radars.


El 2016 hi va haver més intervencions policials, però això no vol dir ni més infraccions penal ni menys nivell de seguretat, al contrari


La memòria d’activitats de la policia del 2016 també reflecteix que l’any passat hi va haver 551 detinguts, una xifra que des del 2012 es manté estable al voltant dels 600, segons Espot. Quant a les infraccions penals, van ascendir a 1.436, cent més que l’any anterior, però en la línia d’anys anteriors. Cal destacar que els delictes més freqüents són contra el patrimoni (417), la qual cosa suposa un 29% del total, amb una tendència a la baixa des del 2012 en què se situaven en 530, un 37% del total. Els delictes contra la integritat física i moral van ser 213 i contra la seguretat col·lectiva, 241. Quant a les contravencions penals, van ser 2.124, tres més que l’any anterior. Fins a 1.234, un 58%, van ser contra el patrimoni, una xifra que representa una davallada respecte del 2012, quan eren 1.440.

On no hi va haver caiguda ans el contrari va ser en el comís de tabac. El volum de paquets confiscats el 2016 va ser de 100.869; és a dir, 76.869 més que el 2015, quan el total va ser de 24.000, “gràcies a la feina de la policia”, segons el titular d’Afers Socials, Justícia i Interior. També s’han incrementat les sancions d’ordre públic, especialment les que tenen a veure amb la tranquil·litat dels veïns (passen de 64 a 135). En aquest sentit, Moreno ha remarcat que es fa molta incidència en el soroll. Quant als controls als punts fronterers, s’han mantingut.

Amb informació i fotografia de l'agència ANA

Comentaris

Trending