El Govern no considerava que hi hagués perill d’esllavissades a Bixessarri

La cartografia de riscos geològics del Govern entenia que a la zona no es podien produir corrents d’arrossegalls com els viscuts les darreres setmanes a la carretera general 6 al seu pas pel poble lauredià

Efectes de la riuada del 14 de juny del 2021 a Bixessarri.
Efectes de la riuada del 14 de juny del 2021 a Bixessarri.

Les esllavissades viscudes les darreres setmanes a Bixessarri han agafat per sorpresa els tècnics del Govern. Almenys així es desprèn de la documentació complementària que s’inclou al plec de bases que ha de servir per licitar les obres a la zona que han de servir per evitar nous incidents. L’anàlisi de la geomorfologia de la zona evidencia que, fins aquest estiu, es considerava que no era susceptible d’aquest tipus de risc. La realitat, però, ha evidenciat tot el contrari.

Així es desprèn del treball previ realitzat per l’empresa d’enginyeria Aurea. Entre la documentació aportada perquè les constructores que estiguin interessades a fer-se càrrec de les obres licitades d’urgència hi figura un estudi sobre els riscos geogràfics de la zona, que es basa en la cartografia realitzada pel Govern. I en cap dels tres sectors en els quals s’ha d’actuar, es remarca, la informació existent no parlava de perill d’esllavissades. Tot just, en algun dels punts, es parlava de possible caiguda de rocs o d’esllavissaments superficials. Res comparable al que es va viure al juny i el passat dimarts.

Rocs i pedres a la carretera.

Relacionat

Territori accelera per fer les obres que evitin els talls a la CG-6 a Bixessarri

“La documentació de la cartografia del Govern mostra que no hi ha perill de corrent d’arrossegalls”, s’explica al document. Però, apunten, “tal com es va veure amb l’episodi de pluges torrencials del 14 de juny del 2021, la zona està clarament afectada per aquest risc, havent sigut el principal motiu d’afectació a la plataforma de la CG-6”. De fet, un cop analitzada la situació, es considera que el perill és alt a tots els sectors.

I el projecte que ara s’ha de tirar endavant busca, justament, “millorar les condicions de seguretat de la carretera enfront els riscos d’esllavissaments superficials i corrent d’arrossegalls”. Es vol “mitigar al màxim” tant a la plataforma de la via com puntualment a l’edificació de la Borda de l’Arena.

El projecte inclou actuacions en tres sectors de la zona. En el primer, és el quilòmetre 3,49 de la carretera. Allà s’ha de substituir l’actual drenatge transversal (ODT) que permet el riu Aixàs passar per sota de la via i que és massa estret per un molt més ampli, de 2 metres d’ample per 2,25 d’alçada. Això ha d’evitar en el futur nous desbordaments com els que van acabar afectant tot el tram de la CG-6. La solució proposada per l’estudi d’enginyeria ha de permetre “el pas de l’aigua i dels sediments que arrossega de la conca per un període de retorn de fins a 100 anys”.

Una de les cases del poble afectades per l'esllavissada de dimarts.

Relacionat

Els veïns de Bixessarri avisen amb “por” del risc de nous aiguats

En el sector 2, s’actuarà al costat del Torrent dels Nyerros. Es construirà un dic de retenció de sediments i es reforçarà un mur ja existent al costat del drenatge de la carretera. Per últim, al darrer sector s’ha d’estabilitzar la plataforma de la CG-6 al costat de la Borda de l’Arena, al quilòmetre 1,647 de la via.

Aquesta darrera part dels treballs durarien, un cop s’iniciï, unes quatre setmanes durant les quals sí que hi haurà afectació al trànsit per la via. La feina a fer al Torrent dels Nyerros s’allargarà una mica més: sis setmanes. Per últim, l’actuació que més temps requerirà serà la del drenatge del riu Aixàs. En aquest cas s’estima que caldran dotze setmanes.

Comentaris (10)

Trending