Andorra Telecom preveu invertir 16 milions en la seu que ha de ser operativa la primavera del 2025

El nou edifici, anomenat ‘Node’, ha de posar “les persones al centre d’interès” i ha de facilitar “la permeabilitat i la interconnexió” dels espais que giren al tomb d’una plaça que podria dedicar-se al cos dels bombers

Una de les cares del futur edifici.
Una de les cares del futur edifici. ORTEU-RIBA / ANDORRA TELECOM

La futura seu comercial i corporativa d’Andorra Telecom hauria d’entrar en servei durant el primer trimestre del 2025 i si no es desvien molt els càlculs hauria de costar uns 16 milions d’euros. Serà un edifici que “no vol ser imponent” i, en canvi, des de la sostenibilitat, la funcionalitat i el dinamisme, i amb la fusta com un dels materials primaris de referència, pretén facilitar “la permeabilitat i la interconnexió” dels espais que hi ha al redós d’una plaça que es podria acabar dedicant als bombers, per allò de la caserna que hi havia hagut.

L’operadora de les comunicacions ha lliurat aquesta tarda els premis del concurs d’idees per a la futura seu comercial a la qual s’hi van presentar nou despatxos d’arquitectura, una xifra que el ministre de Turisme i Telecomunicacions i president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres, ha destacat com a molt rellevant en un moment que el sector té molta feina. Torres ha revelat també que tots els projectes eren de gran qualitat i s’adaptaven a les exigències. Però la proposta triada, del despatx Orteu Riba, va convèncer unànimement i serà aquest treball, denominat ‘Node’, nom amb el qual es coneixerà l’edifici, el que s’acabarà desenvolupant.

Després d’onze mesos de preparació, el setembre del 2022 haurien de començar trenta mesos més d’obres per aixecar un edifici que sense ser un ‘espectacle’ i des del sentit comú i la funcionalitat hauria d’esdevenir un referent

El titular ministerial ha explicat que durant els propers set mesos l’equip liderat per Xavier Orteu redactarà el projecte bàsic i el projecte executiu. Orteu ha explicat que l’avantprojecte presentat és “força complex” i ha suposat “molt de treball”. Però justament com que el plec de bases del concurs era molt exigent, “el projecte està força avançat” i els terminis es podran respectar. Una vegada elaborat el projecte executiu, es trauran les obres a licitació i es deixaran quatre mesos perquè les constructores “puguin comptar”, en paraules de Jordi Torres. L’inici de la construcció es preveu per al setembre del 2022 i les obres haurien de durar uns trenta mesos.

El pressupost previst de 16 milions ja inclou l’encariment que estan experimentant els materials producte de l’escassetat derivada de la pandèmia. I segons que ha dit el ministre, si com va passar amb ‘The Cloud’, hi ha alguna desviació que acaba fent inassumible el projecte “no ens tremolarà el pols” per aturar-lo. Però no és preveu. I el treball amb els dissenyadors del projecte està sent intens i frec a frec per tenir sota control qualsevol imprevist. Per tant, tant Torres Falcó com Orteu han fet una mica de creu i ratlla al capítol ‘The Cloud’. “No volem que sigui un espectacle”, ha remarcat l’arquitecte responsable del treball, que fa una aposta “pel sentit comú i més encara en un edifici públic”.

EL PROJECTE

Embolcallar l’actual edifici de serveis, el nus, o node de comunicacions actual i que no es pot enderrocar de cap de les maneres, ha estat un dels “reptes” que ha hagut d’afrontar l’equip que encapçala Orteu. A partir d’aquí “hem volgut posar les persones al centre”. Els que hi treballaran, els que hi acudiran com a usuaris, o els que visitaran l’edifici, que en la planta soterrània acollirà un petit museu. També allotjarà la Fundació ACTUA. El futur edifici, que tindrà molta fusta i una coberta vegetal, està dissenyat a base de terrasses. I l’equip redactor ha tingut “molta cura amb l’entorn”.

V1C PLAZA 02 cel clar
Aspecte del futur edifici vist des de l'avinguda Meritxell.

La cara de l’edifici que mira als carrers Riberaygua i Sant Salvador quedarà més a peu pla per simbolitzar que està a prop de la ciutadania, a peu de carrer. Pel cantó de Meritxell s’anirà enlairant per simbolitzar una major urbanitat. En tot cas, ha de ser “un edifici relaxat, tranquil, que no estigui creant més soroll en aquesta avinguda” on ja hi passen moltes coses. Orteu i el seu equip han dissenyat un immoble sostenible, tant pel que fa als materials que s’usaran com per les formes o les ventilacions de què disposarà. ‘Node’ tindrà una “bona eficiència energètica” i aposta per “uns espais interiors que siguin dinàmics”. Ha de ser “un edifici viu i saludable” en paraules d’Orteu.

RELLIGAR LA ZONA

‘Node’, com a seu comercial d’una Andorra Telecom per on hi passen 100.000 usuaris anuals, ha de contribuir de forma decisiva al desenvolupament i vertebració de la zona on està immers. H han destacat tant el ministre com l’arquitecte i, també, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que sense voler-ho dir del tot obertament ha llançat a l’aire la proposta que la plaça mal anomenada de ‘The Cloud’ actualment passi a denominar-se dels Bombers en record de la caserna que durant tants anys hi va haver en aquell emplaçament.

WhatsApp Image 2021 10 13 at 18.36.49
L'equip que ha dissenyat el projecte amb Jordi Nadal i Jordi Torres. Toni Solanelles

En tot cas, i tot i que el futur edifici menjarà espai a l’actual indret diàfan, tant Torres com Marsol han destacat l’acord entre el comú d’Andorra la Vella i Andorra Telecom per no fer ús de tot l’aprofitament urbanístic que es podia legalment fer i deixar zones per a l’ús públic. Orteu, “entusiasmat” de poder executar el projecte, ha destacat que hi haurà unes grades. Tot ha de ser funcional i el màxim de fàcil possible. Per a Marsol, satisfeta que la seu central d’Andorra Telecom estigui de nou al centre de la capital, “pot ser un edifici referent”.

I, en tot cas, ha de permetre de relligar la zona i impulsar-la. Ha de ser un node en totes les seves excepcions, com ha vingut a dir el màxim creador de l’edifici tot acudint a les diverses definicions que el terme i la bibliografia arquitectònica ofereix del terme que han triat per batejar el futur edifici. El ‘Node’ d’Andorra Telecom, que és així com s’haurà de conèixer.

Comentaris (8)

Trending