Gallardo té l’objectiu de treure a concurs tres destinacions més per a l’aeroport el 2023

(AMB VÍDEO) Aquest dimecres s’ha realitzat el simulacre del nou sistema d’il·luminació, que permetrà augmentar l’horari i les freqüències, a l’espera del vistiplau d’EASA, que ha de visitar les instal·lacions els pròxims dies per validar el sistema

A

A. Baró / P. Candel

Comentaris

https://youtu.be/HUX8TzNfoEA

Aquest dimecres s’ha realitzat el simulacre del nou sistema d’il·luminació a l’aeroport d’Andorra – La Seu d’Urgell que ha de permetre que es posin en marxa al llarg del primer trimestre els vols nocturns. Aquest és un dels darrers tràmits per posar en marxa la nova operativa, que ha tingut un cost aproximat d’un milió d’euros i que ha trigat cinc mesos a estar preparada. Durant la presentació, on hi ha estat present el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha assenyalat que, entre altres, es té l’objectiu de treure a concurs tres noves destinacions a finals del 2023.

En una primera fase d’estudi d’ampliació d’operatives per a l’aeroport s’havien estudiat fins a cinc destinacions. París, Palma de Mallorca i Londres han estat les finalistes, Lisboa i Bordeus, les descartades. El ministre ha justificat l’elecció indicant que a les reunions que va mantenir a Londres es va demostrar un interès per tal de tenir una connexió a Londres per part dels empresaris i dels operadors. Pel que fa a Palma de Mallorca, durant la visita del cap de Govern, Xavier Espot, que es va dur a terme mesos enrere, es va poder constatar que hi havia un intercanvi important de turistes entre els dos punts en diferents estacions de l’any.

En tot cas, entre París, Palma de Mallorca i Londres s’hauria d’escollir únicament un, però Gallardo ha estat força optimista. Tot i que durant el parlament havia indicat aquest punt precisament, després s’ha refet i ha posat les esperances a poder fer un concurs per les tres. Ha explicat que ara que es compta “amb experiència” en aquest tipus de tràmits s’ha posat per objectiu treure un concurs per a les tres ciutats aquest mateix any. Concretament, a finals del 2023. Perquè abans s’han de fer altres coses per fer-ho possible.

“Quan hem fet gestions amb el mercat britànic i amb operadors sense el punt de control duaner és molt complicat”, ha indicat Gallardo.

Específicament, el que cal a l’aeroport és el control duaner per tal de poder connectar-lo amb destinacions fora de l’espai Schengen, com pugui ser Londres.  Gallardo ha anat més enllà amb la importància de poder tenir aquest sistema al llarg del 2023. “Quan hem fet gestions amb el mercat britànic i amb operadors sense el punt de control duaner és molt complicat”, ha indicat. Les gestions s’han començat, però ha explicat que “necessites posar en fets aquestes aspiracions”. La necessitat, més enllà de l’aeroport i la connexió amb Anglaterra, ha fet referència amb l’heliport nacional. “Hi ha la voluntat de poder connectar Andorra a través d’aquesta infraestructura”, ha puntualitzat.

D’altra banda, i pel que fa a les freqüències a Madrid, la tercera intersetmanal que es plantejava i que havia de comportar la compra de bitllets per part d’empreses continua gestant-se. “Ja hem traslladat al sector privat que ens agradaria poder-la comercialitzar aquest 2023”, ha explicat Gallardo. Hauria de ser, però, per a la segona part de l’any, tot i que es podria agilitzar “si la resposta és ràpida”. I, sobretot, sense incloure una plataforma per adquirir els tiquets, sinó continuar comercialitzant-los amb les eines que ja estan a l’abast i de la mà de les agències de viatge del país.

ELS VOLS NOCTURNS, EN POQUES SETMANES

La visita a l’aeroport d’aquest dimecres, però, s’ha emmarcat en el simulacre del nou sistema d’il·luminació i que Gallardo ha assegurat que hauria de començar a funcionar al llarg d’aquest primer semestre. Per tant, en unes poques setmanes. La infraestructura està equipada, però cal el vistiplau de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (EASA), que ha de visitar i validar el nou sistema durant els dies 7 i 8 de febrer.

Els treballs han tingut un cost d’un milió d’Euros que ha anat a càrrec de la Generalitat de Catalunya, i han tingut una durada aproximada de cinc mesos. En concret, s’han instal·lat tres torres d’il·luminació amb leds i onze torres de llums amb captació i bateries d’energia solar. Així mateix, s’ha adequat la pista amb llums d’obstacles, leds i canalitzacions als laterals, i s’ha instal·lat un far d’aeròdrom a la torre de control. El conseller de Territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, ha explicat que aquest nou sistema permetrà ampliar les franges horàries de funcionament, “augmentant així també les oportunitats”.

 

 

Comentaris (17)

Trending