L’aeroport Andorra-la Seu disposarà d’un heliport per operacions nocturnes

L’obra costarà uns 155.000 euros, estarà enllestida a finals d’estiu i es preveu que, a banda dels serveis d’emergència catalans també pugui ser emprada, en cas de necessitat, per efectius del Principat

Mapa amb la ubicació del futur heliport de l'aerport Andorra-la Seu.
Mapa amb la ubicació del futur heliport de l'aerport Andorra-la Seu. Generalitat de Catalunya

L’aeroport Andorra-la Seu d’Urgell disposarà en pocs mesos d’un heliport per donar cobertura a actuacions d’emergència en horari nocturn. El departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha licitat ara les obres que han de permetre tenir en marxa la instal·lació en poc temps. En total, s’estima una inversió de 155.000 euros.

La decisió es pren, segons s’ha explicat des del govern català per “la necessitat que l’Alt Urgell -i en particular, la ciutat de La Seu d’Urgell- disposi d’un servei d’emergències per via aèria amb cobertura 24 hores” i tenint en compte “la proximitat d’Andorra” i “la manca de solució” actual per aquestes incidències. Es deixa clar que la mesura està consensuada amb altres administracions, com ara el mateix executiu del Principat o l’ajuntament de la capital alturgellenca.

En concret, la instal·lació, que estarà situada fora del tancat de l’aeroport, permetrà l’operació d’helicòpters únicament en horari nocturn per a donar resposta a emergències sanitàries i forestals. Durant el dia, aquesta activitat es farà des del mateix aeròdrom amb procediments visuals. S’entén que “aquesta estratègia comportarà l’optimització dels recursos necessaris del conjunt”.

La flota d'helicòpters que operarà habitualment en el nou heliport serà la que utilitzin els serveis d’emergència catalans (SEM). Tot  això, no es descarta que també hi puguin operar aparells d’altres serveis, inclosos andorrans. La ubicació ha estat escollida per a les administracions -catalanes i andorrana-, com d’interès estratègic, amb la missió de donar servei a emergències nocturnes, complementant així, la funcionalitat de la infraestructura actual. Aquesta decisió és part del conveni signat el 15 de juny de 2018 entre el SEM i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.

Ara, s’ha licitat l’obra de construcció, que inclou els sistemes d’abalisament, d’aproximació, de drenatge, de senyalització i la identificació H, així com la il·luminació i la canalització fins al quadre elèctric de l’aeroport. S’estima que el cost del projecte ascendeix a 155.000 euros i que estigui enllestida en uns tres mesos i mig. Per tant, a finals d’estiu la nova instal·lació estaria operativa.

Una avioneta a l'aeroport d'Andorra-la Seu.

Relacionat

L’aeroport Andorra-la Seu acollirà una base dels bombers de la Generalitat

Des de la Generalitat es recorda que a partir d’aquest mes, l’aeroport d'Andorra-La Seu d'Urgell tindrà la base permanent del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels bombers catalans. D’aquesta forma, es garanteix la presència d’una unitat de rescat a l’Alt Pirineu, tot i que es continuarà utilitzant la base de Tírvia (Pallars Sobirà) per millorar la cobertura territorial els dies amb més afluència de persones a la muntanya.

Comentaris

Trending