L’aeroport Andorra-la Seu acollirà una base dels bombers de la Generalitat

El govern català vol aprofitar l’equipament per disposar d’una unitat de rescat aeri permanent que doni servei a tota la regió pirinenca

Una avioneta a l'aeroport d'Andorra-la Seu.
Una avioneta a l'aeroport d'Andorra-la Seu. ARXIU

L’aeroport d’Andorra-la Seu disposarà d’una base permanent per efectius dels Bombers de la Generalitat. En concret, s’hi instal·laran efectius del Grup d’Actuacions Especials així com diferents mitjans aeris. Això serà possible gràcies al conveni de col·laboració que han signat el departament d’Interior i el de Territori i Sostenibilitat, que destaquen que es garantirà que, durant tot l’any, hi hagi una unitat de rescat helitransportada a la regió de l’Alt Pirineu.

El govern català considera que la instal·lació alturgellenca, més enllà de la possibilitat d’acollir vols comercials oberta amb la validació del sistema d’aproximació via GPS, pot tenir altres usos interessants pel territori. I és amb aquest objectiu que s’ha signat l’acord entre els dos departaments, que ha de suposar una major capacitat de resposta en cas d’emergències a la zona.

Així, l’aeroport es convertirà en la base permanent del GRAE i també acollirà diferents mitjans aeris dels bombers catalans, tot i que també es mantindrà l’ús de la instal·lació actual a Tírvia, al Pallars Sobirà. D’aquesta forma es considera que es pot potenciar el servei de rescats de muntanya i la lluita contra els incendis forestals al Pirineu, un objectiu establert en Projecte Bombers 2025.

D’aquesta forma, la Generalitat preveu adequar l’edifici destinat als serveis de prevenció i extinció d’incendis de l’aeroport. També hi haurà un camp de maniobres i un espai per ubicar els diferents vehicles. Aquests treballs s’han d’efectuar en els pròxims mesos.

Increment d’operacions

De fet, l’aeroport ha registrat durant l’any passat una millora en el nombre d’operacions realitzades. Es tracta, a més, d’una evolució significativa tot tenint en compte el context de pandèmia.

En concret, l’aeròdrom ha culminat 5.325 operacions, un 34% més que el 2019. El juliol va ser el millor més, amb 765. En canvi, el març, coincidint amb l’esclat de l’epidèmia, va ser el pitjor, amb tot just 167.

Comentaris

Trending