Indignació màxima per la resolució del cas del policia que va disparar contra el despatx

Comentaris

Indignació màxima per la resolució del cas del policia que va disparar contra el despatx
Indignació màxima per la resolució del cas del policia que va disparar contra el despatx

La indignació s’ha fet mestressa, aquest matí, tant de la majoria dels integrants del cos de policia com de bona part de la ciutadania. Si va causar incredulitat la detenció d’un policia com a presumpte autor dels trets que van impactar contra la façana de vidre de l’edifici de l’Obac, més estupefacció encara ha generat la resolució judicial del cas. La Batllia ha condemnat el sotsoficial detingut per un delicte menor i un parell d’hores després de passar a disposició de la batlle de guàrdia ha recobrat la llibertat. Això sí, el sotsoficial posarà fi a les pràcticament tres dècades de servei al cos. És, segons les fonts, una mena de jubilació forçosa. L’enuig s’ha fet extensiu als cossos de seguretats espanyols que han col·laborat en la investigació, especialment en les analítiques balístiques. 

A la mala maror que hi ha, especialment entre els uniformats, hi contribueix, i molt, que poques hores abans de passar a disposició judicial, el llavors detingut fos ‘visitat’ pel cap de Govern. Toni Martí no és la primera vegada que es presenta al despatx central de la policia davant la investigació o tramitació d’afers de ressonància pública. Ja en el moment d’arribar a l’edifici de l’Obac i traslladar-se fins a la sisena planta, on hi havia els investigadors que treballaven en la causa i on també romania el policia en qualitat de detingut, es va començar a evidenciar el malestar dels uniformats allí presents. No obstant això, altres fonts han garantit que Martí no va tenir contacte en cap moment amb el detingut i que, ben al contrari, s'hauria mostrat impacable en condemnar l'actitud del policia. En aquest marc haurien aparegut algunes referències al 'cas Cinca'. No hi ha però cap lligam aparent amb els trets que al seu dia va rebre el xalet del ministre de Finances. 

Aquest matí la indignació per tot plegat encara ha crescut molt més. El fiscal general i el president de la Batllia, que estava en funcions de batlle suplent, han estat al corrent de la situació en tot moment, segons els consultats. Les fonts consultades no han pogut precisar quina ha estat la qualificació dels fets realitzada per la fiscalia. I aquest element és cabdal. La causa ha estat resolta per via d’una ordenança penal, l’equivalent en l’ordenament jurídic andorrà al que en altres jurisdiccions és el judici ràpid. Si les dues parts estan d’acord amb la qualificació dels fets i la pena proposada, és a dir, si acusació pública i defensa coincideixen, el batlle valida allò plantejat i la causa queda jutjada. Segons fonts jurídiques consultades, el jutge no pot anar més enllà del que proposi la fiscalia. En tot cas, la condemna és per un delicte menor.

La resolució del cas comportaria, segons les fonts consultades, que el policia s’hagi de fer càrrec de les despeses generades pels desperfectes causats amb els trets. També se li hauria imposat la prohibició d’entrar en contacte amb diversos integrants del cos de policia. I especialment contra els titulars de tres dels despatxos contra els quals hauria disparat: el del director, Jordi Moreno; el del director adjunt Bruno Lasne; i el de la comissària Teresa Ferreira. A la pràctica, aquest fet seria un dels elements que empenyeria el policia condemnat a haver d’acollir-se a la jubilació. El sotsoficial, responsable d’un grup de patrullers i cap de la secció canina, hauria rebut enguany el reconeixement per trenta anys de serveis a la casa.

Detingut després del servei

El sotsoficial, segons diverses fonts, va ser arrestat aquest dimarts just després que acabés el servei. Els uniformats integrats en les patrulles fan torns de dotze hores. El torn de nit, que és el que feia segons les fonts el sotsoficial, va de les 7 de la tarda a les 7 del matí. Just després va ser citat i se li va comunicar la detenció. Durant la jornada de dimarts es va acabar de configurar el dossier contra el detingut. Una de les diligències que es va acabar de complementar aquest dimarts va ser la presa de declaració dels agents que treballaven la nit dels fets.

Els impactes contra la façana de vidre del despatx policial que dóna al carrer Ciutat de Sabadell es van descobrir el matí del dissabte 20 de febrer. El torn d’aquella nit estava comandat, segons les fonts consultades, pel sotsoficial. Durant una estona es va absentar del servei. Hauria estat en aquest moment quan hauria disparat amb un rifle equipat amb silenciador. La munició usada hauria estat del calibre 22, un calibre considerat petit i que s’usa, per exemple, per caçar conills o aus. Els responsables de la investigació van voler conèixer el parer dels agents que treballaven la nit dels fets per poder delimitar què va fer el comandament. El sotsoficial que seria arrestat es va absentar sense cap justificació.

Hi hauria diversos elements que portaven el policia de corcó vers la direcció del cos. I la direcció del cos també estava ‘mosca’ pel comportament de l’uniformat. En cercles interns era de domini públic la sobreactuació de l’ara condemnat pels trets en la detenció d’un home a Sornàs. A més a més, ja tenia un expedient obert per haver falsificat, segons han confirmat fonts consultades, el certificat de naixement d’un dels gossos que feia treballar en la secció canina. A partir d’una certa edat, els animals també s’han de jubilar. El sotsoficial hauria presumptament alterat el document per tal que el ca pogués continuar exercint. Els gossos són una de les passions del policia i d’aquí que s’ho hagués agafat tot tant a la valenta.

Comentaris

Trending