Incrementar els alumnes de les classes de portuguès és un dels grans reptes del conseller de la comunitat

José Manuel da Costa anuncia que, juntament amb Ana Ribeiro, es presentarà a les eleccions per renovar el càrrec, que tindran lloc l’11 d’octubre

Da Costa i Ana Ribeiro.
Da Costa i Ana Ribeiro.

L’actual conseller de la comunitat portuguesa, José Manuel da Costa, ha anunciat la voluntat de presentar-se a la reelecció en els comicis que s’han de celebrar a l’octubre. Ho farà amb una candidatura que completarà amb Ana Ribeiro. Da Costa ha explicat que entre els assumptes pendents de l’actual mandat hi ha el de revertir la davallada d’alumnes que fan classe de portuguès, fita per a la qual, al seu entendre, és essencial que l’Estat lusità assumeixi els 100 euros que anualment ha de pagar cada estudiant per material i altres despeses.

Les eleccions ja tenen data fixada: l’11 d’octubre. Es faran conjuntament no només a Andorra sinó a molts altres Estats amb emigrants portuguesos. Queda per acabar d’embastar tot el procediment, com ara els diferents terminis que s’establiran com ara per a la presentació dels aspirants, que ha de tancar el ministeri d’Afers Exteriors de Lisboa. Tot i això, Da Costa ha volgut fer ja l’anunci perquè “ens conegui” i, també, perquè “se sàpiga que hi ha els comicis per si pot sorgir algun candidat més”. Sobre aquest punt ha assegurat que té ganes que hi hagi més d’una llista “perquè així podrà haver-hi més debat”.

Da Costa va accedir al càrrec fa poc menys de dos anys, arran de la dimissió del seu antecessor, David Borges, pels problemes judicials que va haver d’afrontar. Des de llavors, admet que “hi ha coses noves a fer però també assumptes que hem de finalitzar encara”. Entre ells, aturar i revertir la tendència a la baixa del nombre d’alumnes que s’apunten a les classes de portuguès. En aquest sentit, lamenta que el fet que siguin activitats fora de l’horari lectiu suposa una dificultat per a molts estudiants. I també hi ha un altre fre, al seu entendre: els 100 euros que anualment s’ha d’abonar per pagar el material.

Fonts de la comunitat assegura que hi ha sectors que no estan satisfets amb la tasca de da Costa i que miren d'impulsar una llista alternativa

Per això, el conseller de la comunitat entén que “com passa a Portugual, l’ensenyança del nostre idioma hauria de ser totalment gratuïta”. Si no, lamenta, “seríem ciutadans de segona”. Per això, una de les demandes que es té de cara a l’Estat portuguès és que afronti aquest cost. Seria una forma de revertir una tendència que, al seu entendre, “és preocupant”. De fet, actualment no s’arriba als 130 estudiants, en comparació als 300 que s’havien tingut fa cinc anys.

Da Costa també ha posat sobre la taula altres reptes, com ara defensar la necessitat de permetre la doble nacionalitat o, també, resoldre els problemes que alguns jubilats ara residents a Portugal tenen a l’hora de cobrar la pensió de la CASS.

Fonts de la comunitat consultades per Altaveu han avançat que la possibilitat que a les eleccions es presenti algun altre aspirant a més de Da Costa és molt factible. De fet, asseguren que hi ha certs sectors on hi ha un important desencís amb la tasca realitzada al llarg d’aquests anys i, en aquest sentit, hi hauria moviments per trobar alguna persona que lideri una llista alternativa.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending